Manželky politiků čekají v Praze kulturní i kulinářské zážitky

19. listopad 2002

Na pražský summit NATO se chystají nejen desítky světových politiků a diplomatů, ale i jejich manželky. Organizátoři připravují pro dámský doprovod bohatý program, který je seznámí především s krásami hlavního města a českou kulturou; chybět nebudou ani vybrané speciality české a mezinárodní kuchyně. Z české metropole si manželky státníků kromě společenských, kulturních a kulinářských zážitků odvezou také dárky - ve světě proslulé české broušené sklo, hudební nosiče i kabelky.

Ve čtvrtek a v pátek bude v hlavním městě největší koncentrace politiků v dosavadní historii země. Právě program jejich něžnějších poloviček dává akci, která svým významem i rozsahem bezpečnostních opatření nemá v České republice obdoby, společenský i lidštější ráz.

Rolí hostitelek prvních dam se ujmou manželky českého prezidenta, premiéra a ministrů zahraničních věcí a obrany Dagmar Havlová, Viktorie Špidlová, Věnceslava Svobodová a Jana Tvrdíková. Střídavě i společně budou své kolegyně provázet po pražských pamětihodnostech, vítat u slavnostní tabule, na koncertě nebo divadelním představení. Chybět nebude ani hromadné pózování na Pražském hradě pro "rodinnou" fotografii.

Počet chotí světových státníků, které do hlavního města dorazí, se průběžně mění a doplňuje. K manželkám politiků z 19 zemí NATO se v pátek připojí první dámy kandidátských a partnerských zemí aliance. Kanceláři pro přípravu summitu dosud potvrdilo účast 28 prvních dam - sedm z nich jsou životní partnerky prezidentů, osm má za muže premiéra, sedm ministra zahraničních věcí a šest ministra obrany. "Mění se to minutu po minutě, některé další potvrzují účast, jiné ji musely odříct," řekla dnes Stanislava Bartošová z Kanceláře pro přípravu summitu, která má dámský program na starosti. Podle neoficiálních informací možná bude chybět třeba původně ohlášená manželka slovenského prezidenta Irena Schusterová.

Již dnes přijedou ze Spojených států Laura Bushová a Joyce Rumsfeldová, manželky amerického prezidenta a ministra obrany, další dorazí v následujících dnech. Někteří politici budou v Praze pobývat bez svých poloviček. Doma zůstanou i partneři finské prezidentky Tarjy Halonenové či lotyšské hlavy státu Vairy Vikeové-Freibergaové. Ani jiní manželé političek se podle Bartošové do hlavního města nechystají.

Ve čtvrtek se manželky hlav států zemí NATO sejdou ve Strahovském klášteře, odkud je jedinečný výhled na pražské panorama. Prohlédnou si barokní sály Památníku národního písemnictví, vyslechnou si koncert skupiny Spirituál kvintet a středověkou hudbu. Poté se přesunou do lánského zámku. V prostorách letního sídla českých a československých prezidentů poobědvají.

V pátek se v doprovodu Dagmar Havlové projdou reprezentačními prostory Pražského hradu, navštíví také chrám svatého Víta. Podobný program mají i ženy premiérů, ministrů obrany a zahraničí, které budou doprovázet paní Špidlová, Svobodová a Tvrdíková. Dámy se podívají i do sklárny Moser a shlédnou představení černého divadla, zúčastní se rovněž slavnostního vyhlášení výsledků dětské výtvarné soutěže na téma Svět v bezpečí. Kromě společného programu budou mít první dámy i dost času na program podle vlastního uvážení či nákupy.

autor: red
Spustit audio