Máte rádi sladké? Zvýšený příjem cukru může vést k depresi, zjistili vědci

Studie mapovala vztah mezi konzumací cukru a depresemi - Foto: Darja Jakovleva, Fotobanka Pixabay

Studie mapovala vztah mezi konzumací cukru a depresemiFoto: Darja Jakovleva, Fotobanka Pixabay

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby denní dávka cukru tvořila přibližně 50 gramů. Například ve Velké Británii ale dospělí konzumují skoro dvojnásobek a ve Spojených státech amerických trojnásobek této doporučené dávky. O mnoho lépe na tom není ani střední Evropa. Vědci zkoumali, jestli existuje spojitost mezi konzumací cukru a depresí.

Vědecká studie Whitehall II se zaměřila na vztah mezi příjmem cukru a duševním zdravím. Odborníci se zabývali tím, co je v celkové problematice primární – zda jde o deprese a z toho plynoucí špatný životní styl, nebo naopak. Výsledky nasvědčují, že hybatelem je právě cukr. „Ti, kteří onemocněli depresí, v té studii nezačali zvýšeně konzumovat cukry, ale ti, kteří zvýšeně konzumovali cukry, onemocněli depresí častěji,“ vysvětluje Jiří Raboch, psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. 

Byť se tématu vědci intenzivně věnují, není z hlediska depresí tento výklad stoprocentně jistý. S větší jistotou prokazují souvislosti mezi dávkami cukru a depresemi pokusy na zvířatech. Zjistilo se například, že zvířata, která jsou krmena vyššími dávkami cukru, mají v mozku nižší hladiny některých trofických látek, které podporují růst nebo regeneraci mozkových buněk. 

„Ze zvířecích experimentů také vyplývá, že ti, kteří dostávají vyšší dávky cukru, mají i vyšší hladiny zánětlivých ukazatelů – a zánět, stejně jako neurodegenerace, je spojován s výskytem deprese. Takže vyšší dávky cukru mohou podpořit zánět v lidském těle a tím přispějí k tomu, že se u člověka rozvine deprese,“ říká Jiří Raboch. 

Vztah nadměrného příjmu cukru a deprese mapovali i odborníci z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Národního ústavu duševního zdraví. Tamní odborníci v čele s Michalem Andělem, děkanem fakulty, vystavili pacienty sladkému pokrmu a masité polévce, z nichž si měli vybrat. Následné testování ukázalo, že lidé se skrytou depresí nebo úzkostí preferovali místo polévky něco sladkého. 

Odborníci se shodují na tom, že z hlediska psychického zdraví jsou nejškodlivější přidané cukry. Ty najdeme ve sladidlech, limonádách nebo třeba v kečupu. 

Pořad: Zprávy  |  Stanice: Regina DAB Praha
 
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace