Mělnicko se bude radit, jak při haváriích

Mimořádné jednání Bezpečnostní rady kraje svolal na dnešní dopoledne středočeský hejtman Petr Bendl. Členové krizového týmu budou mimo jiné jednat o situaci během povodní v neratovické Spolaně. Hejtman Petr Bendl chce získat podporu pro přípravu mimořádného součinnostního cvičení simulujícího havárii uvnitř chemičky. Greenpeace navíc zveřejnilo výsledky svého měření, podle kterého vyplavily srpnové povodně z neratovické Spolany nebezpečné dioxiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice

Mimořádné jednání Bezpečnostní rady kraje svolal na dnešní dopoledne středočeský hejtman Petr Bendl. Členové krizového týmu budou mimo jiné jednat o situaci během povodní v neratovické Spolaně. Hejtman Petr Bendl chce získat podporu pro přípravu mimořádného součinnostního cvičení simulujícího havárii uvnitř chemičky. "To, co zjevně nefungovalo, bylo předávání informací a já bych chtěl, aby se informační bariéry překonaly, aby zkrátka napříště už všechny složky včetně Spolany věděly, co mají v daném okamžiku dělat, koho vyrozumět a podobně."

Další důkaz předložilo ekologické sdružení Greenpeace o tom, že z neratovické Spolany se při srpnových povodních vyplavily nebezpečné dioxiny. Vyplývá to z nezávislého rozboru vzorků půdy a vody, které během záplav odebrali aktivisté hnutí Greenpeace v okolí chemičky. Výzkum potvrdil výskyt dioxinů nejen v Labi, ale i v jednom ze zaplavených domů v Libiši. Výsledky rozborů sice nepovažují ekologičtí aktivisté za alarmující, přesto ale analýzy jasně dokazují vyplavení dioxinů při srpnových povodních. Naměřené hladiny přitom prakticky odpovídají nálezu České inspekce životního prostředí a jasně stanovují vyšší koncentrace dioxinů proti lokalitám proti proudu nad Spolanou. Přestože rozbory německé akreditované laboratoře prokázaly vysoce nebezpečné látky v jednom z domů, nelze podle Greenpeace možné stanovit úplná zdravotní a ekologická rizika spojená například s kontaminací zemědělské půdy. Naměřené hodnoty proto ekologové předají nejen satrostům obcí v okolí Spolany, ale i státním institucím, včetně Ministerstva životního prostředí.

Markéta Kaclová, Ladislav Pavlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme