Městské části si na Praze vymohly některé změny na metrobusech. Řada stížností ale zůstává bez odezvy

29. říjen 2012

Zářijové změny v pražské MHD vyvolaly mnoho kritiky ze strany cestujících i městských částí. Magistrát proto už dříve slíbil, že si připomínky vyslechne a zváží drobné úpravy. Prvním krokem byla nedávná jednání s pražskými radnicemi. Následovat bude také průzkum mezi cestujícími. Definitivní podobu by tak měla pražská MHD dostat v lednu příštího roku. Jak ale zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, některé změny přijdou už ke konci listopadu.

20. listopadu skončí dlouhodobá výluka na Michelské ulici v Praze 4. Od jara tudy autobusy neprojížděly vůbec, a tak se cestující v metrobusech projedou po této trase poprvé, říká mluvčí Ropidu Filip Drápal:

Michelskou ulicí pojedou linky 124, 139, 150 a 196 a zároveň se zkracuje linka 215, která byla dočasně prodloužena právě do oblasti ulice Ohradní kvůli výluce. Takže tato linka již bude opět jezdit jenom na Kačerov a bude zastavovat přímo u metra. To znamená, že lidé už nebudou muset chodit podchodem."

Autobusy se tak vrátí do svých původních tras a blíž k sídlišti vznikne i nová zastávka Ohradní.

Společně s těmito změnami vyhoví Praha i některým požadavkům, které vyplynuly z nedávných jednání radního pro dopravu Josefa Noska z ODS s městskými částmi.

Zásadní úpravou bude změna linek v oblasti Sídliště Horní Měcholupy a Petrovice. Abychom posílili obsluhu zastávek Newtonova a Morseova, přetrasováváme linku 296, která nově už nepojede na Skalku, ale pojede přes Petrovické sídliště ke stanici metra Háje. Zároveň do Petrovic prodlužujeme linku 175, která dosud jezdila přes sídliště Košík na Opatov, tak nově tato linka pojede opět přes petrovické sídliště a některé zastávky v Horních Měcholupech do zastávky Sídliště Petrovice."

Obyvatelé tak budou mít přímý přístup k lince metra A na Skalce. Naopak na druhém konci linky A v Dejvicích už tak velkou radost z jednání s Ropidem a magistrátem nemají. Jak řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková z ODS, na vědomí vzali jen některé požadavky.

Já si myslím, že by nebyl žádný problém, aby Praha linku 218 skutečně obnovila, i když je to souběh s tramvají, ale přece jenom musíme přihlížet k tomu, jak jsou na tom občané, kteří na té Dědině bydlí. A Strahov, kdy autobus vyhodí lidi na jedné zastávce, lidi běží a musí přeběhnout na druhou zastávku a ten autobus přehodí číslo a stejný autobus dojede na tu druhou zastávku. To si myslím, že je taková trochu komedie," říká starostka Prahy 6.

Problém Strahova už Ropid řeší, zastávky by se měly k sobě přiblížit. Autobus 218, který zajišťoval i seniorům a nevidomým přímé spojení ze sídliště Dědina na metro na Dejvické, ale Praha 6 kvůli úsporám zpět nedostane. Stejně tak nepochodila ani Praha 5, která přišla hned o několik autobusů na Barrandově a v oblasti Cibulky. Praha 4 zase marně bojuje o linku 148, která dříve zajížděla z Kavčích Hor až k úřadu a poliklinice na Budějovické.

autor: eku
Spustit audio