Michal Pavlíček: Skládání hudby pro summit NATO mě stálo několik nocí

18. listopad 2002

Několik bezesných nocí strávil hudebník Michal Pavlíček při skládání hudby pro pražský summit Severoatlantické aliance. O skladbu, která nese název Oslava svobody, ho požádal prezident Václav Havel. Zaznít by měla při slavnostní večeři státníků na Pražském hradě.

"Byla to obrovská odpovědnost a výzva. Snažil jsem se udělat fúzi starší a moderní muziky," řekl Pavlíček. Vedle tónů vážné hudby by ve skladbě měly zaznít i lidové, popové a rockové melodie. Vedle Pavlíčkových vlastních motivů se v kompozici objeví i citace a úpravy slavných klasických skladeb, avšak v netradičním hávu. "Není jednoduché dělat úpravy Ludwiga van Beethovena nebo Bedřicha Smetany. Cítil jsem velkou pokoru před Ódou na radost," poznamenal Pavlíček. Charakteru skladby by měl odpovídat také výběr interpretů.

Logo

Společně vystoupí Pražská komorní filharmonie, Kühnův dětský sbor, Hudba Hradní stráže a policie, rocková kapela a sólisté Kamil Střihavka, Daniel Hůlka a Michael Kocáb a s nimi mladá operní pěvkyně Klaudia Dernerová. Hudebníky bude řídit dirigent Adam Klemens.

Šestačtyřicetiletý Pavlíček vystudoval produkci na Filmové fakultě Akademie múzických umění. Působil ve skupinách Expanze, Bohemia, Mahagon a od roku 1983 je členem skupiny Pražský výběr. Je také zakladatelem skupiny Stromboli a členem instrumentálního tria Big Heads. Přestože často, jak sám říká, dostává nálepku rockera, už šest let se věnuje spíše symfonické hudbě. Je také autorem hudby k filmům, seriálům a baletním představením. Pavlíčkovo poslední dílo si už poslechl i prezident Havel a byl s ním velmi spokojen. "Složil velice originální skladbu. Doufejme, že sklidí obdiv a nevyvolá skandál," uvedl Havel.

autor: red
Spustit audio