Místo do tělocvičny na běžky. O skiareál na Vypichu mají velký zájem školy

20. únor 2018

Běžky a hůlky jsou ode dneška nutnou výbavou některých pražských školáků. Na hodiny tělocviku nechodí jako obvykle do tělocvičny, ale tráví je mimořádně na běžkařské dráze na Vypichu.

Na trati tu leží kolem dvaceti centimetrů sněhu. Zdejší běžkařský ovál měří zatím zhruba dvě stě metrů, ale v příštích dnech se podle správců rozšíří. Většina dětí si tady dnes vyzkoušela běžkování vůbec poprvé v životě: „Já se těším, ale trochu se bojím, že si zlomím nohu nebo že se mi něco stane.“ „Já jsem na tom poprvé a moc mi to nejde,“ svěřují se děti se svými pocity.

„My nemáme ambice, že tu děti naučíme běžkovat, to je nereálné, ale jde o to, aby se s běžeckým lyžováním seznámily a aby k tomu našly pozitivní vztah,“ říká instruktor Pavel Mráz. „Rodiče často zapomínají na pohyb svých dětí, ale ty jsou většinou strašně šikovné a baví je to,“ dodává.

Děti ze své třídy vzala na Vypich Dagmar Fleischnerová, učitelka ze ZŠ Olšanská: „Od letošního roku mám novou třídu, třeťáky, a protože s předchozí třídou jsem byla dvakrát v Chuchli a dětem se to moc líbilo, chtěla jsem i s touhle třídou vyzkoušet sport, ke kterému se každý asi běžně nedostane.“

Skiareál na Vypichu

Děti si vybavení můžou na místě půjčit zdarma. Školy mají podle pořadatele o běžkování velký zájem a rozvrh areálu je téměř obsazen na tři týdny dopředu. Organizátoři předpokládají, že pokud vydrží počasí podobné jako je teď v únoru, areál by mohl být otevřený až do dubna.

autor: fir
Spustit audio