Mohou pracovat z domova, ale nechtějí – využívají sdílené kanceláře

19. leden 2015
Zprávy

Mají práci, u které není nutné každý den vstávat a dojíždět do kanceláře. Přesto nechtějí celé dny trávit jen uvnitř svého bytu a chtějí pracovat v kolektivu. Právě pro tyto lidi funguje po celé republice řada takzvaných sdílených pracoven, kde je možné si pronajmout pracovní stůl na pár hodin, ale i měsíců. Do jedné takové pracovny na pražském Žižkově se vydala reportérka Veronika Neprašová.

Mými průvodci jsou provozovatelé sdílené pracovny na Žižkově Andrea Kosařová a Jan Pelán.

„U nás je to tak, že po vzájemné dohodě, když vím, že budu potřebovat dvě hodiny telefonovat, nebudu to dělat tady," říká Jan.

„Pamatuji si jen jeden spor a byl o židli. Je tady totiž pár lidí, kteří mají rádi svoji kancelářskou židli, takže si ji sem přinesli," pokračují.

„Na patře jsou stálá pracovní místa. Se stoly hýbeme minimálně. Kdybyste tady chtěli mít vlastní kytku nebo monitor, není problém."

V další místnosti vidím dvě pohovky a konferenční stolek.

„To je přesně pro chvíle, kdy vím, že nic neudělám a potřebuji si oddechnout,“ vysvětluje Andrea.

Stoly ve sdílené pracovně vyráběli provozovatelé sami

O patro výš jsou poličky, kde si lidé můžou nechat potřebné materiály. Stoly – to není běžný kancelářský nábytek. „Vyráběli jsme je vlastníma rukama,“ přiznávají moji průvodci.

Michal Vronský už tady má zabydlený pracovní stůl. Počítač, diář a další materiály. „Jsem členem občanského sdružení a odtud se mi dobře pracuje. Mám tady větší klid na práci než doma, lépe se soustředím,“ říká.

„Já dělám externího konzultanta v IT oboru. Tady pracuji na různých projektech. Je tu klid, což mi pro můj typ práce vyhovuje. Člověk potřebuje mít mentální řád v činnosti. Tady se oddělíte – přijdete, pracujete a odcházíte. To je důvod, proč nepracuji doma,“ říká další z klientů pracovny.

Ve sdílené pracovně se konají různé kulturní akce, k dispozici je i piano
autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu