Moře světlušek včera rozzářilo Stromovku, stovky lidí vyběhly na podporu nevidomých

26. duben 2012

Stromovku včera večer rozzářilo moře světel. Více než 8 stovek lidí s čelovkami po setmění vyběhlo, aby podpořilo nevidomé. Běh potmě, novou benefiční akci, uspořádal nadační fond Českého rozhlasu Světluška a na startovní čáru k holešovickému Výstavišti se šla podívat i redaktorka Evelyna Kulíšková.

Krátce po 21. hodině odstartoval světluščí běh hokejista Dominik Hašek. Stovky účastníků se světýlky na čelech se tak vydaly na tří nebo pěti kilometrovou trasu potemnělým lesoparkem.

Pomáháme nevidomým a světluška svítí ve tmě. Takže můžete běžet pro Světlušku potmě s čelovkou. S tímto nápadem přišli dobrovolníci a každý, kdo se účastní běhu pro Světlušku, zaplatí startovné ve výši 400 korun, dostane v rámci startovacího paketu čelovku, tak podpoří 400 korunami sbírkové konto Světluška a pomůže tak nevidomým," vysvětluje hlavní myšlenku ředitelka nadačního fondu Martina Kaderková.

Protože krátce před startem byly všechny čelovky rozprodány, přijde do světluščí kasy téměř 300 000 korun. Z toho se raduje i jeden z autorů celého nápadu dobrovolník Jakub Hereš.

My jsme teda dva - ještě David Podhola. My jsme někdy vloni běželi v noci a právě jsme neměli čelovky a řekli jsme si, že by bylo fajn něco uspořádat a spojilo se nám to s čelovkou. Čelovka - světluška. A říkali jsme si, že uděláme něco, co bude bavit lidi."

Večerního běhu pro Světlušku se zúčastnili nejen vidící, ale také nevidomí běžci. Odstartovalo jich 14 a mezi nimi také několik našich paralympioniků: atletka Mirka Sedláčková, plavkyně Lenka Zahradníková nebo cyklista Marek Moflar. Toho jsem potkala v reflexní vestě s postavičkou s bílou holí. Kromě podpory Světlušky bere tento běh i jako fyzickou přípravu. V plánu toho totiž má docela dost.

„Příští týden odjíždíme na evropský pohár na Slovensko, pak máme světový pohár v Itálii a Španělsko, hodně to navazuje … Kanada… hodně moc."

Kromě toho je Marek Moflar jedním ze sportovců, kteří budou Českou republiku reprezentovat i na paralympiádě v Londýně. Ale zpět do Stromovky. Trénovanějším běžcům netrvá dlouho a ani ne po půl hodině se první objevují v cíli. Ze tmy se vynořil také Dominik Hašek, který běhu prostě neodolal:

„Myslím, že je to výborný nápad. Přiznám se tedy, že jsem se neustrojil do sportovního, takže jsem neběžel celý závod, ale alespoň jsem se kousek proběhl. Je pěkné být u prvního ročníku a až bude třeba za pět nebo víc let, tak uvidíme, jestli ten běh získá tradici."

Světlušku do Stromovky přišli podpořit i herec Pavel Nový, muzikant Ondřej Brzobohatý nebo komik Richard Genzer.

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška loni vybral a rozdělil více než 9 milionů korun. Sbírka pomáhá financovat vybrané projekty pro zrakově postižené, osobní asistenci nebo kompenzační pomůcky včetně vodících psů.

autor: eku
Spustit audio