Muž na Kladensku se otrávil metanolem. Vyšetřovatelé hledají zdroj

Muž, kterého v neděli hospitalizovali ve vážném stavu v kladenské nemocnici, se otrávil metanolem. Potvrdily to testy, jejichž výsledek dnes sdělilo vedení nemocnice. Policisté vyšetřují, jak se šestašedesátiletý pacient dostal k závadnému alkoholu. A do jaké míry jeho případ souvisí s metanolovou aférou, která si loni vyžádala v Česku bezmála padesát obětí na životech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lékaři pacienta udržují v umělém spánku, jeho stav je vážný. Kriminalisté od rána zjišťují, jak se mohl otrávit.

Dopoledne prohledali dům otráveného ve Velké Dobré u Kladna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průběhu vyšetřování nejnovější otravy metanolem na Kladensku mluvil hlavní hygienik České republiky a náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Valenta

„Policisté zajistili v místě trvalého bydliště lahve, aby se ukázalo, zda v nich nemohl být právě závadný metanol,“ informovala kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Vyšetřovatelé také vyslýchají svědky a zjišťují, kde se muž nacházel během víkendu, co a kde mohl vypít.

„Vše ukazuje na to, že se jedná o otravu alkoholem nějaké domácí výroby, nebo alkoholem, který je ještě pozůstatkem po aféře z roku 2012. Nikdo jiný se neotrávil,“ říká hlavní hygienik České republiky a náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Valenta.

„Byli kontaktováni lidé, kteří s dotyčným několik dnů předtím byli a společně konzumovali alkohol. Oni však neměli žádné problémy. Navíc se jednalo o víno. S největší pravděpodobností tak pil alkohol ještě doma během víkendu,“ dodává Valenta.

Do nemocnice muže přivezl jeho známý. „Bylo mu celkově špatně. Měl bolesti hlavy i břicha,“ popsal stav pacienta ředitel kladenské nemocnice Vladimír Lemon.

Metanolová aféra vypukla na podzim roku 2012. Lidé na různých místech republiky umírali po otravě metyalkoholem. Policisté následně zjistili, že otrávené pití míchá a distribuuje organizovaná skupina. U soudu dostali viníci vysoké tresty, dva z nich doživotí.

Na otravu zemřelo skoro 50 lidí, další mají trvalé následky. Policie upozorňuje, že otrávený alkohol mezi lidmi může kolovat doteď.

ČRo, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme