Muž se předávkoval léky proti horečce, zachránila ho unikátní operace

Lékařům z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny se podařila unikátní transplantace jater. Kombinací několika náročných metod a postupů zachránili pacienta ve velmi těžkém stavu. Muž byl předávkovaný paracetamolem a bez pomoci lékařů by do několika hodin zřejmě zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantační tým vedený docentem Froňkem

Transplantační tým vedený docentem Froňkem | Foto: IKEM

Čtyřiatřicetiletý Lukáš Musil byl nemocný, měl virózu, a tak si vzal obyčejné léky proti bolesti. Ty ale nezabíraly, proto během dalších dnů začal různé přípravky s obsahem paracetamolu kombinovat. Pak náhle zkolaboval.

„Bolela mě hlava, byl jsem slabý, tak jsem to řešil práškama. Ve středu jsem šel k obvodní doktorce, to už jsem zvracel krev, a ona mě poslala do Jihlavy na infekční. Tam jsem si večer ještě volal s bratrem a druhý den už si nic nepamatuju,“ popisuje Lukáš začátek svého příběhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři z IKEMu zachránili život muži, který se předávkoval paracetamolem. O unikátní operaci natáčela Iveta Vávrová

Selhaly mu játra i ledviny a v umělém spánku ho vrtulníkem převezli do pražského IKEMu. Tamní lékaři nejprve váhali, jestli vůbec mohou pacienta operovat. Docent Jiří Froněk se nakonec rozhodl, že transplantaci provede.

Problém byl ale v tom, že lékaři nenašli pro Lukáše vhodná játra. Ta, která měli k dispozici, byla malá a měla špatnou krevní skupinu.

„Měli jsme pět zásadních složitostí, z nichž každá izolovaně popsaná v literatuře je jako velký rizikový faktor pro selhání transplantace. A tady jsme měli kombinaci pěti najednou,“ vysvětluje docent Froněk.

Lukáš Musil s manželkou Lenkou | Foto: IKEM

Po konzulacích s kolegy v zahraničí a několikahodinových přípravách Lukáše převezli na sál. Desetihodinová operace byla úspěšná. Tým vedený Jiřím Froňkem mu voperoval náhradní játra do dolní části břicha, tedy do místa, kam normálně nepatří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní transplantaci jater přiblížil přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEMU Jiří Froněk

"Museli jsme, troufám si říct, vymyslet cévní zásobení jater, protože v literatuře je několik návodů, jak v rámci jednotlivých složitostí postupovat, ale žádný z těch návodů úplně neříká, jak postupovat v této situaci," podotkl Jiří Froněk.

Díky tomuto zákroku získali lékaři čas, najít náhradní játra pro klasickou transplantaci, která Lukáš Musil po několik dnech opravdu dostal. Po šesti týdnech by ho lékaři měli brzy pustit domů.

"Děkujeme moc, protože mu zachránili život. A vlastně nejenom jemu, ale i mně a našim dětem," říká manželka Lukáše Musila Lenka.

Transplantace orgánů v ČR | Foto: Jan Boček

Čekací listina | Foto: Jan Boček

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme