Na autogramiádě autora Čtyřlístku se sešly desítky lidí

13. listopad 2012

Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín - čtyři přátelé, kteří nikdy nezestárnou. Ilustrátor Jaroslav Němeček, který s tvorbou Čtyřlístku začal již na sklonku 60. let, by to pravděpodobně ani nedopustil. Důkazem může být i plánovaný film či nové vydání knihy Čtyřlístek. A právě tu si včera zájemci přišli nechat podepsat do pražského knihkupectví Bux. Na místě byla i naše redaktorka Magdaléna Medková.

S úderem páté byste v knihkupectví Bux na Budějovické neviděli na krok. Prostor - jinak relativně klidný, totiž zaplnily desítky lidí, čekající na podpis proslulého ilustrátora Čtyřlístku, Jaroslava Němečka. Ten zájemcům slíbil nejen autogram, ale i originální kresbu jejich oblíbené postavičky.

"Mám nejraději Myšpulína, protože má dobré vynálezy… "
"Myšpulín byl můj oblíbený hrdina."
"Myšpulín."
"Fifinka."

„A proč Fifinka, co na ni máš nejraději?"
„Bílé šaty," říká čtyřletá obdivovatelka, jejíž oblíbený hrdina se tak trochu vymykal všeobecnému přesvědčení.

Fenomenální čtyřka se v dětských časopisech poprvé objevila na sklonku 60. let. Od té doby se jí podařilo oslovit dvě různorodé generace mladých čtenářů, kteří dnes Čtyřlístky kupují i svým dětem. Úspěch těchto nestárnoucích kreslených postaviček přitom každá generace vnímá trochu jinak.

"Já bych řekl, že časopis měl úspěch, protože to byla čtyřka, která se doplňovala. Jeden něco zkazil, druhý to zase napravil a zapadlo to do reálného dění, co se v Československu dělo."

Logo

"Má to vtip, má to náboj, má to jiskru a řekla bych, že to pořád všem dětem bude něco říkat."

"Mně se líbí, že je to i trochu pro menší i trochu pro větší a že si v tom každá kategorie najde to svoje," vysvětlují příznivci kultovního časopisu.

Po třech hodinách se k panu Němečkovi dostává poslední člověk a já se autora mohu konečně zeptat, jak vlastně celé ta idea vznikla. Ten mi se smíchem odpovídá, že za vším stojí jeho žena a sklenka dobrého italského vína.

"A tak jsme si sedli a pili jsme italské víno a za to jedno odpoledne jsme ty figurky všechny vymysleli. Rozhodli jsme která bude chytrá, tu jsme pojmenovali Myšpulín, která bude hezká, té jsme zase dali jméno Fifinka atd. "

Na otázku, jak vznikla samotná pojmenování postav, jako např. Myšpulín, mi už odpovídá samotná paní Němečková.

"Myšpulín je poněkud specifický. Když jsem byla malá, tak jsme měli na zahradě strom, který se jmenoval mišpule. A to je strom, který má obličej toho Myšpulína."

Čtyřlístek je fenomén, který ještě nějakou dobu přetrvá. Důkazem je i třeba nový film, který by měl mít premiéru ke konci ledna.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio