Na benefiční výstavě Léto plné hvězd na Dražického náměstí v Praze vystoupili vítězové pěvecké soutěže Česko zpívá a start.rozhlas.cz

11. červenec 2012

Jsou mladí, talentovaní a některé z nich možná znáte z našeho vysílání. Mám na mysli zpěváky, kteří se zúčastnili soutěže Česko zpívá nebo také start.rozhlas.cz. Letošní ročník už zná své vítěze, kteří předvádí své zlato v hrdle na koncertech po celé České republice. Včera jste je mohli zastihnout na Dražického náměstí na výstavě Léto plné hvězd. A pokud vám tato akce unikla, redaktorka Anna Königsmarková vám včerejší vystoupení přiblížila.

Do soutěže Česko zpívá se letos přihlásilo přes čtyři sta dětí. Člověk by až řekl, kde se ty nadané děti pořád berou. Podle ředitelky soutěže Ivety Nývltové se objevují stále další talenti, o kterých v budoucnosti ještě uslyšíme:

"Máme hodně zpěváků, což je hrozně moc fajn, protože když budeme zpívat, tak se budeme radovat a bude všechno pozitivnější. V letošním ročníku byly opět nové objevy, o kterých určitě ještě uslyšíme, protože to jsou lidi, kteří jsou tedy jednak nadaní pěvecky a jednak jsou i samostatně tvůrčí, takže určitě o nich uslyšíme."

Finalisté soutěže Česko zpívá 2012 v kategorii 15-26 let s ředitelkou soutěže Ivetou Nývltovou

Dobře si proto zapamatujte třeba jméno Veronika Mertová. Pochází z Letohradu a vyhrála svou kategorii.

"Já bych se zpěvu chtěla věnovat co nejdéle a celý život, protože mě to hrozně baví.Zatím jsem nevyhrála první soutěž. Poslouchám jazz, ale spíš zpívám pop nebo tak."

To Kateřina Kouláková od Frýdku Místku má zase ráda rock. Většinu skladeb si ale tvoří sama.

"Zpěvu se věnuju už odmalička. Hlas jsem začala cvičit od patnácti let, zpívat mě baví. A věděla jsem, že když se přihlásím právě do soutěže Česko zpívá, že jednak poznám nové lidi, i vlivné kolem sebe, kteří by mě mohli dostat výš. Zatím se to teda nedaří, zatím musím makat já sama na sobě, ale soutěž mi přinesla mnoho nových přátel a zkušeností a hlavně odstranění nervozity na pódiu, už se cítím na pódiu opravdu svá."

Díky soutěži Česko zpívá se finalisté mohou dál vzdělávat a poznávat svět hudby.

"Dostali spoustu cen, které souvisí právě s hudbou, se zpíváním. Jednak natočení cédeček, jednak různá hudební soustředění, různé benefity v podobě toho, že jim někdo poradí, jak se dělá cédéčko, jak se všechno vydává, co se všechno kolem takové profesionální kariéry musí dělat," dodává Iveta Nývltová.

Koncert pěveckých nadějí není jedinou akcí, která se na benefiční výstavě Léto plné hvězd uskutečnila. V průběhu prázdnin můžete na Dražického náměstí potkat třeba Ondřeje Rumla nebo Mariána Vojtka.

autor: ank
Spustit audio