Na dnešní den připadá Světový den spánku

19. březen 2012

Dnešní den je Světovým dnem spánku. Každoročně se k němu připojuje také Česká společnost pro výzkum spánku. Ačkoliv se zájem veřejnosti o zdraví, kvalitní jídlo nebo sport zvyšuje, postoj lidí ke spánku je podle odborníků žalostný. Spíme málo, nepravidelně a návyky dospělých se přenáší i na děti. Různé poruchy spánku nás dokonce mohou ohrozit na životě.

Za posledních sto let se zkrátila doba spánku u dětí i dospělých o více než jednu hodinu. Spánek večer odsouváme na stále pozdější dobu, u postele nám hraje televize nebo svítí obrazovka počítače. Není divu, že třicet a čtyřicet procent lidí trpí během svého života různými poruchami spánku.

"Poruchy dýchání ve spánku - odpovídá to asi dvou až čtyřem procentům populace, což je obrovské číslo při těch kardiovaskulárních důsledcích. Potom jsou poruchy pohybu ve spánku, kdy pacienti nejčastěji mají syndrom neklidných nohou. Ten se vyskytuje asi u třech procent celé populace, což je také relativně hodně. Ti pacienti by si zasloužili nějaké léčení," říká profesor 1. lékařské fakulty UK Karel Šonka.

Rady pro lepší spaní podle profesora Šonky jsou v podstatě jednoduché, v dnešním hektickém životě ale prakticky nerealizovatelné:

"Málo stresu a dokonalé řešení životních problémů v denní době vede ke klidnějšímu usínání. Objevuje se fenomén, že ten člověk chce hrozně rychle usnout, aby byl druhý den fit. A čím víc se na ten spánek a na ten další den soustředíme, tím si zmenšujeme pravděpodobnost usnutí."

Někdo v noci nemůže spát, někdo naopak trpí zvýšenou spavostí ve dne. Této nemoci se říká narkolepsie. Podle profesorky Soňy Nevšímalové je ale často poddiagnostikována a není léčena:

"Projevuje se takovými imperativními spánky, které mohou trvat několik minut. Přepadají ty pacienty kdekoliv, to znamená nejen v klidu, nejen při jízdě autobusem nebo tramvají, ale třeba při chůzi, při jídle, při rozhovoru. Kromě toho tam ještě bývává velice často i kataplexie, což jsou stavy ztráty svalového tonu, takže ti pacienti mohou i upadnout na zem. Je vyvolána nejčastěji nějakou silnou emocí. Například smíchem, zlostí, překvapením apod."

Narkolepsií trpí v České republice dva až pět tisíc lidí. Dosud malá pozornost byla podle doktorky Jitky Bouškové věnována také nebezpečnému a násilnému chování ve spánku. Spící člověk tak nevědomky útočí na lidi a je schopen znásilnění nebo dokonce zabití.

"Je to napojené na to, co se mu zdá. Zejména u REM parasomnií víme, že pacient vlastně vykonává to, co je obsahem právě probíhajícího snu," říká Jitka Boušková.

Takové chování se podle evropských epidemiologických studií vyskytuje u zhruba dvou procent dospělé populace.

0:00
/
0:00
autor: ank
Spustit audio