Na Jižním Městě se dnes bude debatovat o proměně stanice metra Opatov

23. duben 2012

V budově Základní školy Chodov se dnes v 18:00 sejdou obyvatelé Jižního Města, zástupci městské části, architekti a stavební odborníci, aby společně probrali budoucnost stanice metra Opatov. Podle místních je vestibul v dezolátním stavu a okolí stanice připomíná skládku. Jak zjistila redaktorka Anna Königsmarková, s prostorem má velké plány společnost Reflecta Developments.

Předseda společnosti Jakub Sklenka se před lety podílel na výstavbě centra na Chodově. Líbí se mu, jak se okolí stanice metra proměnilo. Proto se rozhodl koupit pozemky v okolí zastávky Opatov a má v plánu je zvelebit. Podél Chilské ulice má vzniknout administrativní komplex se službami.

"Ta zástavba by měla v sobě nabídnout funkci administrativní, to znamená od kanceláří, přes služby, přes pobočky všech možných institucí, může tam být škola, může tam být cokoliv, je to prostě univerzální budova, nikoliv bydlení. V přízemí a v prvním patře těch budov budou prostory pro obchod, služby, prezentace, showroomy, společenský prostory."

Opatov - stanice metra

S návrhem souhlasí i Praha 11. Podle vedoucího odboru územního rozvoje Jana Kábrta je Opatov významné území určené k zástavbě. Počítalo se s ní už před třiceti lety:

"Dokonce v dokumentu, v tzv. zásadách územního rozvoje pro celou Prahu, je Opatov určen jako jedno ze čtyř center nadmístního významu. Důležité také je a městská část žádá v tomto smyslu i o změnu územního plánu, aby na Prahu 11 dojela tramvaj, která pomůže obsluze tohoto území."

S tramvajovou tratí počítá i projekt společnosti Reflecta Developments. Problémem je ale obnova samotného vestibulu metra. Prostory mají od Dopravního podniku hl. m. Prahy pronajaté soukromé osoby a ty se na přestavbě zatím nechtějí podílet.

"Ti lidé, co tam postavili tu vestavbu, ji postavili v 90. letech více méně svépomocí, takže ta vestavba má svůj věk a pochopitelně dneska vypadá tragicky a je to dneska všechno ušmudlané, ošklivé a nefunkční," říká Jakub Sklenka.

Opatov

Smlouvy jsou ale podle pana Sklenky nevypověditelné a dopravní podnik s nájemníky asi nic nezmůže. Developerská firma prostory odkupovat nechce.

"Mně by se nejvíc líbilo, kdyby dopravní podnik a stávající nájemci aktualizovali stávající smlouvy v tom směru, že na straně jedné dopravní podnik dodrží dobu a výši nájmu, na druhou stranu nájemci provedou novou rekonstrukci, to znamená totální vybourání a totální postavení nových jednotek."

Mluvčí DPP Monika Lojínová problém s vestibulem potvrzuje. Zároveň ale dodává, že aktivní by měla být v tomto směru naopak společnost Reflecta Developments.

autor: ank
Spustit audio