Prahu a střední Čechy zasáhl silný déšť. V Černošicích museli evakuovat školu

29. červen 2017

Vydatný déšť zasáhl střední Čechy i Prahu. Na řece Kocábě ve Štěchovicích u Prahy byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Zvýšila se také hladina Zákolanského potoka na Kladensku. Na 400 dětí a učitelů muselo opustit budovu školy v Černošicích u Prahy. Ve škole dělníci pracují na izolaci zdí, které jsou proto odkryté a déšť by je mohl poškodit. On-line zpravodajství z celé České republiky můžete sledovat na webu iRozhlas.cz

Středočeští hasiči od rána řešili 81 případů v souvislosti s počasím. „V terénu máme 55 kusů techniky. Nejhorší je situace na Praze-západ, kde evidujeme 26 událostí. Následuje Kladensko se 13 a Berounsko s osmi událostmi,″ řekl po poledni mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

Nejčastěji byli hasiči voláni k odčerpání vody z domů, například v Kladně, Vonoklasech, Karlštejně nebo ve Velkých Přílepech.

Meteorologové posunuli výstrahu týkající se extrémních srážek v Praze a okolí, Berounsku, Kladensku, Příbramsku a Rakovnicku až do dnešní páté hodiny odpoledne.

Evakuace školáků

Dobrodružné dopoledne zažili také školáci a učitelé základní školy v Černošicích u Prahy. Kvůli odkrytým zdím, které by mohl déšť poškodit, hasiči děti evakuovali. Zázemí našli žáci v přilehlé tělocvičně.

Podle ředitelky školy Ludmily Zhoufové si rodiče můžou děti vyzvednout jako vždycky. Všechny informace ohledně zítřejšího provozu školy a předávání vysvědčení najdou rodiče na webu školy nebo přímo u jejího vchodu na nástěnkách.

Ve střehu jsou ve Štěchovicích, kde řeka Kocába dosáhla už druhého povodňového stupně a předpokládá se, že bude nadále stoupat. Podobná situace je na Botiči v Praze.

Potíže hlásí už od rána železničáři. Nejprve byl zastavený provoz mezi Prahou a Berounem, kde se u Černošic sesunula na trať část svahu. V současné době vlaky jezdí po jedné koleji, mezi Radotínem a Dobřichovicemi ale nadále funguje autobusová doprava.

Zaplavený podchod v Mokropsech.

S omezením musí počítat také cestující na trati z Kolína do Kutné Hory. Ve Starém Kolíně ráno spadl na koleje strom, do kterého narazil vlak. Kvůli přetrženým kolejím tady jezdí vlaky jen po jedné ze dvou kolejí a spoje nabírají zpoždění. Komplikace se protáhnou do pozdního odpoledne.

Hráz rybníka v Radotíně přetekla
Vydatný déšť v Černošicích
Vydatný déšť v Černošicích
autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio