Na výstavě v Čelákovicích uvidíte muchomůrku zelenou i hadovku smrdutou

22. září 2017

Houbařům začala sezóna a pořadatelé mykologických výstav teď mají plné ruce práce. Chtějí veřejnost upozornit i na nebezpečné houby.

Přitom podle organizátorů počasí houbařům v posledních letech moc nepřálo. „ To bylo smutný, to jsme bojovali, abychom tu výstavu měli z čeho připravit. Několik skupin vyjede do různých lesů a tam hledáme a hledáme až najdeme,“ popsal přípravu výstavy hub předseda Spolku Houbařů v Čelákovicích Vladimír Štibinger.

Na výstavě je k vidění asi 200 druhů hub. „Je tu celá řada běžných hub i některé vzácnější druhy. Naším cílem je i poučit veřejnost o tom, co je nebezpečná houba,“ ukazuje předseda spolku na smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou.

Uvidíte tam i houbu, připomínající podle mnohých spíš shnilou bramboru - jmenuje se měcháč písečný. „Patří do skupiny hřibovitých, i když na to nevypadá. V malém množství se dá použít i jako koření,“ vysvětlil Miroslav Rudolf.

V okolí Čelákovic prý se dá najít relativně větší množství hřibovitých hub. „Ale není to plošný růst. Na jednom místě můžete najít 20 hřibů a pak další kilometr nepotkáte ani prašivku,“ dodal Rudolf.

Pro laiky prašivky - některé holubinky jsou prý ale lahodné
Spustit audio