Národní divadlo uvede v rámci Pražského jara operu Jana Klusáka Filoktétes

Národní divadlo v Praze dnes uvede novou operu Filoktétés od uznávaného skladatele Jana Klusáka. Inscenace se pořádá v koprodukci s Národním divadlem Moravskoslezským v Ostravě, které světovou premiéru opery představilo před několika dny. Odehraje se zároveň v rámci festivalu Pražské jaro, který probíhá od půlky května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéru opery uvede Národní divadlo v rámci Pražského jara

Premiéru opery uvede Národní divadlo v rámci Pražského jara | Foto: Národní divadlo

Děj nejnovější opery českého skladatele Jana Klusáka se odehrává v období antiky. Námětem pro ni byla stejnojmenná Sofoklova tragédie.

Podle Jana Klusáka dílo svým tématem zaujme i současné publikum.

„Vyloučení z lidského kolektivu a ostrakizace, nebo dokonce izolace v naprosté samotě a beznaději, které je tématem opery, zažila v minulém i tomto století spousta lidí,“ vysvětluje skladatel.

Tragédie vycházející z osudu bojovníka Filoktéta se odehrává v období desátého roku trojské války. Věštba předpověděla, že Trója bude dobyta teprve tehdy, až bude Paris zabit Filoktétovým lukem, který nikdy nemíjí cíl.

Odysseus proto chce luk získat, což se mu podaří. Filoktétés se nakonec k vojsku připojí a vydá se za válečnou slávou.

Libreto sestavil sám skladatel z textu Sofoklova dramatu. V hudebním nastudování Marka Ivanoviče, režii Jiřího Nekvasila, na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Simony Rybákové se v hlavní roli mimo jiné představí Jakub Tolaš.

Premiéru opery uvede Národní divadlo v rámci Pražského jara | Foto: Národní divadlo

ČTK, Jana Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme