Nejstarší kolotoč v Evropě čeká oprava, na Letné se roztočí příští rok

Historický kolotoč na pražské Letné zřejmě povozí první dětské zájemce už příští rok. Do té doby památku čeká generální rekonstrukce. První restaurátorské práce by měly začít už letos v létě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolotoč na pražské Letné čeká náročná oprava

Kolotoč na pražské Letné čeká náročná oprava | Zdroj: ČTK

Technickou památku s 19 dřevěnými koňmi a dvěma autíčky, která stojí na Letné u Národního technického muzea, si ve čtvrtek mohli výjimečně prohlédnout Pražané. A to včetně interiéru, který sem přesunul z depozitářů. Normálně je stavba zavřená a prázdná.

„Už jsou peníze na to, aby se opravil vnější plášť, takže ten by se mohl začít opravovat tento rok. My chceme nechat opravit je vnitřek a vnitřní vybavení. Jedná se o 19 koní plus ještě další drobnější atrakce. Doufejme, že na podzim 2017 bychom kolotoč roztočili,“ říká radní pro kulturu Prahy 7 Hana Třeštíková z hnutí Praha 7 sobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolotoč na Letné se opět roztočí, předtím ho ale čeká rekonstrukce za několik milionů. Více v reportáži Jana Charváta

Nenápadná kruhová stavba, která stojí v těsném sousedství Národního technického muzea, po léta chátrala. V roce 1995 dostala novou střechu, ale i ta už je oprýskaná. Proto se přistoupí k velké rekonstrukci. Oprava se dotkne jak obvodového pláště, tak i vnitřního vybavení.

„V první fázi se bude již letos opravovat vlastní stavba. Ta stavba je dřevěná, je jí víc jak 120 let, takže má své bolístky a ty je třeba napravit. Je třeba vyvážit a znovu usadit točnu. No a v tom následném roce dojde k opravě koňských figurín,“ upřesňuje generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

V současné době na opravu technické památky chybí podle Třeštíkové necelé dva miliony korun.

„Momentálně jsme vybrali 400 tisíc na veřejné sbírce, něco máme přislíbeno od Ministerstva kultury a jednáme také se soukromým donorem, který případně svoji částku ještě zveřejní. Nejvyšší položka jsou ty koně,“ upřesňuje radní pro kulturu.

S Ministerstvem zemědělství prý jednají o dodání koňských kůží na potažení figurín.

Zrekonstruovaný kolotoč nebude ochuzen ani o hudební doprovod, přestože původní orchestrion někdo v roce 1994 ukradl. Národní technické muzeum totiž zakoupilo v roce 2014 obdobný. "Ten už je připraven a je ve velmi dobrém provozním stavu,“ dodává ředitel muzea.

Kolotoč na pražské Letné čeká náročná oprava | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme