Nemocných chřipkou v Praze ubylo, zákaz návštěv v některých nemocnicích platí i nadále

19. únor 2018

Počet nemocných chřipkou v Praze minulý týden dál klesal. Méně nemocných bylo hlavně mezi školními dětmi, také kvůli jarním prázdninám v polovině městských částí. Nemocných je přibližně 1250 na 100.000 obyvatel, zatímco v předchozím týdnu jich bylo 1500, uvedla na webu Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Stále platí zákazy návštěv v některých nemocnicích.

"Nadále však zůstává vysoký podíl onemocnění chřipkou na celkové nemocnosti respiračními infekcemi, což svědčí o stále probíhajícím epidemickém výskytu," uvedla Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hl. města Prahy. V Praze od začátku chřipkové sezony tři lidé v souvislosti s onemocněním zemřeli.

V celém Česku počet nemocných v sedmém kalendářním týdnu rostl jen mírně, bylo jich asi 1944 na 100.000 obyvatel. Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu, letos začala až na začátku tohoto měsíce. Obvykle trvá asi šest týdnů.

Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 108 jich zemřelo. V naprosté většině šlo o pacienty, kteří měli chronické onemocnění, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu. Mezi nimi bylo nejvíc starších 60 let.

Návštěvy pacientů omezila většina pražských nemocnic. Úplný zákaz mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. V Thomayerově nemocnici v Krči lidé nesmějí za pacienty na infekčním oddělení, oddělení geriatrie a následné péče. V Motole zákaz platí pro pneumologickou kliniku a léčebnu dlouhodobě nemocných.

zdroj: ČTK
Spustit audio