Nová televizní kriminálka má ambici nastavit zrcadlo dnešní společnosti

2. prosinec 2011

Na nový československý seriál z policejního prostředí se televizní diváci mohou těšit už příští rok. Při tvorbě série čtrnácti kriminálních příběhů s názvem Policajti z centra se produkce Petera Kršáka nechala inspirovat především současnými kriminálními případy. Na premiérové promítání se šla podívat i redaktorka Evelyna Kulíšková.

14 příběhů, 555 obrazů, na 800 postav a 70 milionů korun. Tyto „míry" patří novému seriálu Policajti z centra. I přes četné peripetie, které prezentaci kriminální série pozdržely o dva roky, se nakonec podařilo dílo dokončit a uvést na mediální trh. Jak řekl producent Peter Kršák, seriál, který by se měl na televizních obrazovkách objevit v polovině příštího roku, není jen další řadovou detektivkou na pokračování. Kromě zábavy by totiž mělo také nastavit zrcadlo dnešní společnosti.

"Seriál samozřejmě vždycky odpovídá době. Když se podíváte na Pitavala nebo majora Zemana, tak každá doba nese určitou kroniku myšlení, sociologické analýzy, druh, způsob, techniku, technologii kriminality. I my jsme se přiblížili době. Všechno je to jedno s druhým. Je to svým způsobem vždycky pěkná studie," říká Peter Kršák.

Podobného vysvětlení se mi dostalo na otázku, proč se v textech záporných postav nejrůznějších gangsterů a násilníků tak často objevují vulgarismy.

"Bohužel dneska je to jazyk doby. Ferlinghetti psal, když vznikala Beat generation, to byl takzvaný městský folklór, městská poezie. Toto je doba Google kaw a ty vulgarismy jsou součástí jazykového projevu a kultury. Bohužel musíte užívat jazyk dnešních dní."

V seriálu účinkuje řada herců, které diváci znají z divadel i televizních obrazovek. V hlavních rolích se jako detektiv Vlček představí Filip Blažek a jeho ženský protějšek Danica Jurčová, která si zahrála ráznou policejní vyšetřovatelku.

"Někdy to bylo velmi těžké, polohy takové té tvrdé vyšetřovatelky. Byli jsme na tréninku - jak se drží zbraň a jak s ní zacházet a byl tam i poradce na různé kaskadérské scény," říká Danica.

I když je v seriálu hodně akce, podle Danici Jurčové je seriál zajímavý i pro ženy. Alespoň ji jako divačku i herečku právě akční záběry moc bavily:

"My jsme zažili jednu scénu, kde jsme vyskakovali z jedoucího auta. Byli tam nachystaní kaskadéři, ale nakonec jsme se rozhodli, že bychom to chtěli zkusit sami. Prostě vzrůšo."

Tvůrci seriálu i herci vyjádřili na premiéře spokojenost s vykonanou prací. Na největší ocenění, tedy to od publika, si ale ještě budou muset chvíli počkat.

0:00
/
0:00
autor: eku
Spustit audio