Novým ředitelem IPRu se stal proděkan Fakulty architektury ČVUT Hlaváček

Po čtvrt roce bezvládí má pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) nového ředitele. Do čela instituce, která má na starosti veškeré územní plánování v hlavním městě, doporučila výběrová komise proděkana Fakulty architektury pražského Českého vysokého učení technického Petra Hlaváčka. A dnes její volbu posvětila rada města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Jiřího z Poděbrad s kostelem z Žižkovské věže

Pohled na náměstí Jiřího z Poděbrad s kostelem z Žižkovské věže | Foto: Jolana Nováková

„Já si především vážím důvěry a vnímám to jako velkou zodpovědnost,“ říká 53letý Petr Hlaváček.

Komisi zaujal svou představou toho, jak by se IPR, ale také Praha měly v následujících letech vyvíjet a rozvíjet.

Zaměřit se přitom chce také na samotné fungování institutu, který by podle jeho plánu měl v budoucnu lépe komunikovat s vedením města i s veřejností. Zároveň ale na něj od prvního dne ve funkci čekají i naprosto konkrétní úkoly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nového ředitele pražského Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka představila redaktorka Veronika Neprašová

„Je to právě IPR, který má za úkol provést obě dvě novely připomínkovými řízeními. Dále je to příprava strategického plánu, kde jsme zhruba v polovině přípravy strategického plánu, který by měl být zhruba schvalován za rok touto dobou,“ vysvětluje nový ředitel.

Právě pražské stavební předpisy připravují o klidný spánek náměstka primátorky Matěje Stropnického z Trojkoalice už pěkných pár týdnů.

Přesněji od půlky prosince, kdy platnost stávajících předpisů - po pouhých dvou měsících od jejich uvedení do praxe - pozastavilo kvůli výtkám k některým bodům ministerstvo pro místní rozvoj. Na IPR pod vedením Petra Hlaváčka tak čeká v první řadě technická novela předpisů.

„Technická novela obsahuje de facto všechno to, co obsahovaly pražské stavební předpisy od 1. října. Akorát v bodech, které byly ministerstvem předběžně a neformálně označeny za nutné k notifikaci, byly tyto jednotlivé paragrafy vypuštěny a nahrazeny odkazy na celostátní vyhlášku,“ vysvětluje Matěj Stropnický.

Věcná novela by pak měla navazovat na zastavené předpisy, v některých ohledech by ale měla být ještě přísnější.

Petr Hlaváček vyhrál v souboji o šéfa IPRu nad deseti konkurenty. Vedení institutu se ujme prvního března.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme