O budovu Nákladového nádraží Žižkov projevila zájem Státní tiskárna cenin. O možném převzetí budovy se jedná

21. květen 2015
Zprávy

O budoucnosti památkově chráněného Nákladového nádraží Praha Žižkov už víc než rok jedná pět různých institucí. Podpisem memoranda se zavázali, že v něm vybudují kulturní a vzdělávací centrum. V budově chce sídlit například Národní filmový archiv. Zájem má ale taky Státní tiskárna cenin. V Nákladovém nádraží Žižkov by chtěla sjednotit svůj provoz a vybudovat muzeum bankovek.

Ministerstvo kultury, České dráhy, hlavní město Praha, městská část Praha 3 a firma Sekyra Group podepsali loni v dubnu memorandum o proměně Nákladového nádraží Žižkov v kulturní a vzdělávací centrum. Signatáři teď mají připravený management plán, podle kterého by měla nádraží vlastnit jedna právnická osoba. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová z TOP09 tvrdí, že by se na opravách mohla v budoucnu podílet i Státní tiskárna cenin, která má o budovu zájem.

„Pan Kulhánek, autor současných bankovek, působil v žižkovském ateliéru. V současné době Státní tiskárna cenin jedná s Českými drahami, jako majitelem objektu, a prověřují, zda se dá tato varianta realizovat,“ uvedla starostka.

Pražský radní pro územní plánování a rozvoj Matěj Stropnický ze Strany Zelených umístění Státní tiskárny cenin v budově Nákladového nádraží Žižkov zpochybnil. Podle něj by nádraží mělo sloužit kulturním a vzdělávacím aktivitám a s provozem tiskárny nejde dohromady.

„To, co vidím jako nejpodstatnější problém mezi zapojením státní tiskárny a jejího soužití s ostatními kulturními institucemi, které v tom projektu figurují , tzn. Národní filmový archiv, Muzeum hlavního města a Galerie hlavního města a další, je to, že výroba cenin představuje značná bezpečnostní opatření. Státní tiskárna cenin je ústav víc kategorie banka, než kino a divadlo – nejsem si jist, jestli je to možné v jednom prostoru provozovat zároveň,“ míní Stropnický.

Jedním z lídrů opravy nákladového nádraží by mělo být Ministerstvo kultury. Do průčelí budovy chce umístit Národní filmový archiv. Ministerstvo tvrdí, že společné působení Státní tiskárny cenin s Národním filmovým archivem je jednou z možností.

„Nejdříve je třeba dořešit majetkové vypořádání v této věci. Teprve potom bude možné zvažovat konkrétní a hlavně účelné a smysluplné využití zajímavých prostor Nákladového nádraží Žižkov,“ potvrdila mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Vedení Státní tiskárny cenin se k projektu stěhování zatím vyjadřovat nechce. O tom, jestli se do Nákladového nádraží Žižkov přestěhuje, musí nejdřív rozhodnout její zřizovatel Ministerstvo financí.

Nákladové nádraží Žižkov
Spustit audio

Více z pořadu