OBRAZEM: Kongresovému centru přibude nová budova. Postaví ji španělští architekti

12. září 2017

Dostavbu pražského Kongresového centra budou mít na starosti španělští architekti. Vybrala je mezinárodní porota. Nová budova bude sloužit pro doprovodné výstavy jednotlivých kongresů.

V nové budově bude výstavní síň. Ta bude mít podlouhlý tvar, podle návrhu bude stát na pilířích, a lidé se tak pod ní budou moci procházet v parku. Dům bude stát na jih od současné budovy, v místech, kde je dnes parkoviště. Bude světlý, poloprůsvitný a zespoda zrcadlový. Svým tvarem připomíná velkou kladinu, jakou známe z tělocvičen. Vnitřní prostor bude variabilní - podle potřeb různých výstav. Město počítá s tím, že budova bude sloužit i pro různá setkávání a další, třeba kulturní akce.

Město chce, aby byl tenhle prostor atraktivnější pro organizátory konferencí a dalších velkých akcí. Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO na dnešní tiskové konferenci zmínila, že i když stojí Kongresové centrum na velmi lukrativním místě hned vedle magistrály, pro řadu pořadatelů zatím nemá výhodné parametry.

Do soutěže se přihlásilo dohromady 76 návrhů, do druhého kola jich postoupilo šest. Všechny soutěžní návrhy budou k vidění od středy 13. září v současné budově Kongresového centra.

Stavět by se mělo začít nejdřív za tři roky. Podle vedení Kongresového centra se cena může pohybovat mezi 300 až 600 miliony korun. Centrum má teď na účtech zhruba miliardu. Další peníze investuje do rekonstrukce současné budovy. Tam teď dělníci opravují interiér. V původní rozlehlé budově Kongresového centra bude taky nová bezdrátová síť wi-fi a kabely. Další peníze dá centrum do digitálního navigačního systému. A investuje i do bezpečnosti. V budově bude lepší kamerový systém.

Vizualizace dostavby Kongresového centra Praha
Vizualizace dostavby Kongresového centra Praha
Vizualizace dostavby Kongresového centra Praha
Vizualizace dostavby Kongresového centra Praha
Vizualizace dostavby Kongresového centra Praha
autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu