OBRAZEM: Květiny a svíčky před divadlem, lidé se loučí s dabérkou Helenou Štáchovou

Lidé nosí před pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka květiny a svíčky. Loučí se tak s dlouholetou ředitelkou divadla Helenou Štáchovou. Štáchová byla také známou dabérkou i autorkou scénářů. Jejím hlasem promlouvala postava Máničky nebo Lízy Simpsonové v americkém seriálu Simpsonovi. Pohřeb má být příští týden ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Štáchová, pieta, Divadlo Spejbla a Hurvínka

Helena Štáchová, pieta, Divadlo Spejbla a Hurvínka | Foto: Filip Jandourek

Pietním místem se stala lavička se sochami Spejbla a Hurvínka před divadlem v pražských Dejvicích. Vzkazy pro jedinečnou dabérku mohou lidé psát do kondolenční knihy, která je umístěná v divadle.

Lidé se s Helenou Štáchovou loučili už včera na sociálních sítích. Pod facebookovým příspěvkem Divadla S+H psali vzkazy s vyjádřením soustrasti.

„Máničko naše milá, my tady s dětmi všichni pláčeme… budeš nám moc chybět… moc. Vždyť my za Tvého štěbetání už roky v peřinách šťastně usínáme… Co si bez Tebe teď počneme, treperendo jedna rozpustilá?“ napsala uživatelka Jitka Fritzová.

„Upřímnou soustrast. Byla to dáma, která popřela tok času. Odešla Mánička i Líza zároveň. Zůstala velká mezera. Děkujeme za vše, co jste vytvořila…,“ napsal na profil divadla Milan Franěk. Lítost vyjadřovali lidé i na Twitteru.

Loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová zemřela vě věku 72 let po těžké nemoci v noci na středu doma, v přítomnosti rodiny.

„Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,“ její dcera Denisa Kirschnerová.

Kromě bábinky a Máničky propůjčila Štáchová svůj hlas i Líze ze seriálu Simpsonovi. „U Máničky jsem svobodná, u dabingu je to jinak, vyplňujete, co je dané, pro hereckou práci toho času tolik nezbývá,“ řekla v roce 2014 Radiožurnálu.

03827645.jpeg
Helena Štáchová, pieta, Divadlo Spejbla a Hurvínka

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme