Obyvatelé Střížkova bojují proti znečišťování ovzduší, hluku a nadměrné dopravě

31. říjen 2012

Hluk v časných ranních i nočních hodinách, exhalace, nadměrná doprava a prašnost, to všechno musejí snášet obyvatelé sídliště Střížkov. Přímo pod svými okny mají totiž provozní areál společnosti IPODEC, která v Praze 8 zajišťuje svoz sběrného odpadu a má se tedy starat o uklizené ulice. Paradoxně je ale sama znečišťuje. Obyvatelé Střížkova proto řekli Dost a snaží se vedení městské části přesvědčit, aby firmu přemístilo jinam. Redaktorka Anna Königsmarková sledovala jejich úterní bouřlivou debatu.

Do jedenácti hodin tam šíbrujou, berou vodu nebo já nevím, co tam dělaj. Pane, já zvedám televizi nebo dávám nahlas, já neslyším. Jako kdybych měl před barákem stavbu," rozčiluje se jeden z místních obyvatel.

Takových jako on přišlo včera večer do Kulturního domu na Ládví více než padesát. Těžká technika, tůrování motorů, čistění a výfuky z aut jim znepříjemňují život ve dne, v noci. Pan Jan Mazánek se před lety nastěhoval na Střížkov s tím, že je to klidná, dostupná lokalita. Teď ale mění názor.

Tam se v podstatě nedá spát, což během roku znamená, že v šest ráno startují, dřív startovaly i před šestou. Pak tam je exhalace, je tam zvýšená prašnost, je to kousíček od dětského hřiště, takže tam to není úplně správné místo. Ale budí to potom i třeba v zimě, odklízení sněhu, takže to je něco, co velmi ruší."

Vlastníkem firmy IPODEC je ze 43% procent městská část. Lidé si proto myslí, že by do její činnosti mohla zasáhnout nebo areál, který se má dokonce ještě rozšířit, přesunout jinam.

„Městská část Praha 8 je akcionářem IPODEC a správcem těch pozemků, takže my si myslíme, že pokud by městská část přehodnotila svůj postoj, je velmi jednoduché zakročit, protože by v podstatě jako akcionář mohli něco požadovat a současně jako správci něco požadovat, ale to by musela být politická vůle."

Ta ale zjevně chybí. IPODEC dostává od městské části každý rok zakázky v hodnotě desítek milionů korun. Přesunutí provozního areálu do okrajové části by bylo podle zástupce starosty Michala Švarce z TOP 09 finančně nevýhodné.

„Minimálně by to celé Praze 8 zdražilo svoz odpadu a to by potom pro nás začal být zásadní politický problém."

Překážkou prý také je, že majoritním vlastníkem je společnost Marius Pedersen, spadající pod Veolii. Ta by stěhování areálu určitě zaplatit nechtěla.

„IPODEC funguje jako nějaká výdělečná firma, do které bylo nainvestováno poměrně hodně prostředků, konkrétně firmou Marius Pedersen a ten pozemek, který jediný přicházel v úvahu by stál 80 milionů, což pro firmu IPODEC bylo dost možná likvidační."

Možnou cestou by tak bylo pozemek na Střížkově prodat, uvolnit místo bytové zástavbě a za tyto peníze vybudovat nové sídlo IPODECu stranou od lidí. Uvidíme, zda budou mít obyvatelé sídliště dost síly a trpělivosti na prosazení svých návrhů.

autor: ank
Spustit audio