Online objednávání opencard nefunguje, podle magistrátu portál blokuje firma EMS

V Praze dnes přestal fungovat portál pro online vydávání karet opencard. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je na vině majitel práv k projektu firma eMoney Services (EMS). Primátorka dnes dokonce připustila, že se Praha musí připravit na úplný konec opencard. Zástupci EMS naopak obviňují město, že celému systému nezajistilo technickou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek

„My to považujeme za nekorektní a neseriózní jednání ze strany EMS. Protože nám slíbili, že do 31. ledna bude provoz neomezen. Takže nevím, jaký bude další krok firmy EMS. Nicméně my se musíme připravit na to, že s tímto projektem asi skončíme,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v reakci na kolaps portálu pro online objednávání karet opencard.

Firma EMS naopak obviňuje město, že celému systému nezajistilo technickou podporu. „Veškerou odpovědnost za výpadky systému opencard, tedy například i online služby, nese plně vedení hlavního města Prahy,“ řekl mluvčí EMS Martin Opatrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Online vydávání opencard nefunguje. O tématu mluvili mluvčí eMoney Group Martin Opatrný a pražský zastupitel Jakub Michálek (Piráti)

Praha podle něj problém dlouhodobě neřeší a systém může totálně zkolabovat. „Vzhledem k tomu, že nám dlouhodobě Praha za služby spojené s podporou neplatí, my tu podporu ukončíme. To v praxi znamená, že systém může a nemusí totálně zkolabovat,“ upozornil Opatrný. Připustil zároveň, že pokud podpora od Prahy nebude, od února nemusí opencard fungovat.

Pražský zastupitel za Pirátskou stranu Jakub Michálek tuto možnost zatím nechtěl komentovat. „Nerad bych to předjímal, protože nyní se setkáváme pouze se situací, kdy vypadla pouze jedna webová stránka, která nebyla příliš používaná,“ přiblížil.

Online objednávky totiž podle radnice využívalo jen mizivé procento nových cestujících. Do doby, než se podaří tuto službu elektronické karty zprovoznit, můžou se prý cestující obrátit na jednu z padesáti kamenných poboček dopravního podniku v metropoli.

Bém připustil chyby

Ke kauze opencard se dnes vyjádřil také bývalý pražský primátor Pavel Bém z ODS. Připustil, že při uzavírání smluv k elektronické kartě město v některých bodech chybovalo. A to hlavně v tom, že si magistrát nenechal k takzvané kartě Pražana licenční práva.

Bém dodal, že by se tím nejspíš vyřešily i současné problémy s kartou.

„Možnost otevřít prostor pro třetí subjekt, tedy vysoutěžit provozovatele kartového centra, kterým mohl být kdokoli jiný než EMS a tudíž umožnit vstoupit do hry nějaké konkurenci třeba s lacinější nabídkou a vlastně významnou část těch licenčních patálií, které dnes jsou, tím vyřešit, tak tady byla už v roce 2010,“ řekl.

Kontroverzní projekt opencard už stál Pražany víc než miliardu a tři sta tisíc korun a dědictví smluv, které uzavřelo někdejší vedení metropole, nedokázalo vyřešit už několik politických reprezentací. Deset bývalých radních z ODS a TOP 09 kvůli tomu dokonce čelí žalobě.

Veronika Neprašová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme