Platit bezkontaktně u řidiče je nově možné i na některých meziměstských linkách z Prahy

Bezkontaktně už můžete platit třeba jízdenku v liberecké tramvaji nebo brněnském městském autobusu. Nově jde takto zaplatit také u řidičů autobusu třeba z Prahy do Jeseníku. Další firmy o zavedení služby uvažují, jiné ji odmítají kvůli bankovním poplatkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První bezkontaktní placení bankovní kartou na meziměstské lince Praha-Jeseník, Jeseník-Ostrava a Jeseník-Brno

První bezkontaktní placení bankovní kartou na meziměstské lince Praha-Jeseník, Jeseník-Ostrava a Jeseník-Brno | Foto: Zuzana Petráňová

Platba bezkontaktní bankovní kartou v autobuse vypadá velmi podobně jako třeba za nákup potravin.

„Hlavní výhoda je, že nemusím hledat drobné. Mám jednu kartu, nemusím si pořizovat další pro cestování a samozřejmě je to i rychlejší,“ shrnul generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka.

Terminály jsou zatím v prvních deseti autobusech, firma ale plánuje službu rozšiřovat na minimálně 300 autobusů zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezkontaktní kartou můžou cestující platit také na některých meziměstských linkách z Prahy. Více Zuzana Petráňová

Dále by chtěla vybrat menší město, kde zavede stejnou službu, která funguje například v Londýně – placení kartou jízdenek na městskou hromadnou dopravu.

O zavedení platebních terminálů uvažuje také společnost ČSAD Střední Čechy. Podle jejího ředitele jsou určitým limitem poplatky, které za každou transakci musí dopravce platit bance.

„Je to stejné jako v případě SMS jízdenek, kdy poplatky za přenos jízdenky měli operátoři dost velký, takže to bylo pro cestující i dopravce nezajímavé,“ vysvětlil.

Ze stejného důvodu vyloučila bezkontaktní platby bankovní kartou firma ICOM Transport.

„Jízdenka činí asi 40 procent skutečného nákladu a my si nemůžeme dovolit spojit tyto náklady ještě s dalšími poplatky soukromé organizaci,“ konstatovala předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová.

Poplatek bance se sníží

Poplatek bance, která platby přes terminály v autobusech i v obchodech zprostředkovává, se průměrně pohyboval od 1 do 3 procent za každou transakci. Od letošního roku se ale výrazně sníží.

„Evropská unie se rozhodla pomoci obchodníkům a otevřela regulaci. Od letošního roku poplatky za platbu kartou budou na třetině toho, co bylo doposud běžné,“ řekl David Brendl ze společnosti Visa.

Společnost Mastercard navíc upozorňuje, že platba kartou je často pro dopravce dokonce levnější než klasická jízdenka, za kterou si bere provizi trafikant nebo zprostředkovatel SMS jízdenek.

Platit bezkontaktně u řidiče je nově možné i na některých meziměstských linkách z Prahy | Foto: Zuzana Petráňová

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme