Po těžké nemoci zemřela tenistka Jana Novotná, držitelka wimbledonského titulu

20. listopad 2017

Ve věku 49 let zemřela v neděli po dlouhém boji s rakovinou tenistka Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. O úmrtí bývalé světové dvojky ve dvouhře a jedničky čtyřhry informovali zástupci rodiny.

Jak informoval oficiální web Ženské tenisové asociace (WTA), Jana Novotná po dlouhém boji podlehla rakovině obklopena nejbližší rodinou.

Brněnská rodačka během kariéry vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. Jednou slavila triumf ve Fed Cupu.

„Bude nám všem moc chybět, a teď myslím nejen její přátele, ale všechny, kteří se pohybují v českém a světovém tenisu. Nikdy na ni nezapomeneme,“ vystihla pocity všech Hana Mandlíková, bývalá elitní hráčka a poté úspěšná trenérka Novotné.

Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, s kterou byly druhé i v jihokorejském Soulu v roce 1988.

„Velmi těžko se mi hledají slova, je to strašně čerstvé. Jana byla fajn holka, jsem moc ráda, že jí to v tom Wimbledonu nakonec vyšlo a vyhrála. Je to moc smutné, když zemře takhle mladý člověk,“ doplnila vzkaz ze Spojených států Mandlíková.

Její hvězda bude zářit navždy

„Je to strašně smutné a pochopitelně velká škoda. Odešel hlavně dobrý člověk, výborná tenistka a megastar. Zasáhlo mě to,“ řekl předseda tenisového svazu Ivo Kaderka. Vzpomínal také, jak se krátce po zvolení do funkce předsedy svazu dostal díky Novotné do Wimbledonu a mohl v roce 1998 sledovat její vítězství.

„Umožnila mi to si užít, byť jsem byl benjamínek ve funkci. I po tom obrovském úspěchu mě pustila k sobě a mohl jsem si vychutnat, že jsem byl u toho,“ řekl Kaderka a dodal: „Byly to krásné zážitky a koho by napadlo, že odejde takhle brzo.“

„Jana byla inspirací pro každého, kdo se s ní znal, na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude v historii WTA navždy zářit,“ řekl šéf ženského okruhu Steve Simon.

Kariéru jedna z posledních hráček vyznávajících útočný styl servis – volej s výtečným čopem ukončila v roce 1999. O šest let později byla uvedena do tenisové Síně slávy. Dlouho žila na Floridě, odkud se před sedmi lety vrátila do Brna.

autor: redakce
Spustit audio