Pohled do sloního sirotčince na Srí Lance nabízí výstava na pražském Újezdě

23. leden 2013

Na 100 krásných slonů indických žije a pomáhá lidem ve srílanském sloním sirotčinci Pinawella. Fotografoval je tam Petr Našic. Soubor jeho pětatřiceti uměleckých momentek pod názvem Oni/Sloni bude až do poloviny února k vidění v galerii Luka Lu na pražském Újezdě.

Ještě roky po skončení občanské války v zemi se i sloni stávají oběťmi nášlapných min. Řada z nich na následky zranění uhyne, někteří se ale dostanou do Pinawelly.

„To je takové shromaždiště handicapovaných slonů. Buď jsou to divocí sloni, kteří v džungli šlápnou na minu a urazí jim to nohu nebo oslepnou. A když mají štěstí, tak je někdo najde a odveze je sem, kde se o ně postarají," vypráví mezi obrázky fotograf a cestovatel Petr Našic.

„Tady ta fotka to je když sloni jdou na pravidelné koupání. Oni chodí dvakrát až třikrát denně povinně se koupat z toho sirotčince asi dva kilometry nebo kilometr pěšky do řeky. Což je tato fotka.“

„Tady je zase vidět, jak tam sedí na tom slonovi. Prostě nosí. Tam se staví, tam kácí stromy, tak ty stromy pokácené musí někdo někam odnést. Tak než by měli traktoristy, tak každý čapne jednu tu palmu na nějaké určené místo. Vlastně ty samice učí ta malá slůňata pracovat," popisuje některé z víc jak třicítky snímků Petr Našic.

Všechny jsou zarámované a na prodej. Část výtěžku by měla opět pomoci právě slonům z Pinawelly.

„Jsou děsně milí, děsně hraví. Třeba oni vám pořád tím chobůtkem projíždějí kapsy a šlapou vám po nohách a mají strašnou radost, když upadnete, ale je to všecko taková hra. Prostě hravá zvířata," poznamenává Našic.

Výstavu Oni/Sloni můžete navštívit do 15. února.

autor: eku
Spustit audio