Policejní hlídky o sobě dávají vědět kontrolami po celé Praze

19. listopad 2002

Hlídky pražských policistů posílené o kolegy z regionů, kteří jim přijeli pomáhat při summitu NATO, o sobě dávají vědět častými kontrolními akcemi v noční Praze. Při jedné z nich včera večer například prověřovali totožnost návštěvníků nonstop herny na Uhelném trhu a v Jungmannově ulici v centru metropole. Hosté baru i náhodně vytypovaní chodci příliš neskrývali svoji nelibost; vadila jim zejména přítomnost několika novinářů. Doklady však měli v pořádku a ani policejní evidence nedávala mužům zákona důvod k zákroku.

"Je to akce, která má samozřejmě preventivní charakter," přiblížil její smysl zástupce policejního ředitele Prahy 1 Miroslav Benda. Upřesnil, že policisté se zaměřují na odhalování pouliční kriminality a pátrání po hledaných i pohřešovaných lidech. Včera večer během jedné hodiny v Praze 1 policisté zadrželi jednoho celostátně hledaného člověka a další tři předvedli, aby ověřili jejich totožnost.

Podle Bendy nyní strážci pořádku v celém hlavním městě za noc zkontrolují stovky lidí. Jen v prvním pražském obvodu přitom pomáhá místním policistům přes 50 kolegů z regionů. "V Praze je teď klid - více policistů v ulicích působí preventivně," konstatoval Benda. Upozornil, že akce podobné té včerejší policisté provádějí po celý rok, nyní však využívají dočasných posil.

autor: red
Spustit audio