Policie hledá svědka přepadení na Evropské, po pachatelích pátrá

7. listopad 2002

Policie hledá svědka rekordní loupeže 153 miliónů korun na Evropské třídě v Praze 6. Muž seděl podle dalších svědků ve starším typu škodovky kousek od místa přepadení, barva vozu je nejasná. Lupiči, kteří přepadli pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, policii unikají již téměř dva měsíce.

Podle členky vedení speciálního vyšetřovacího týmu Jiřiny Urbanové bylo vyslechnuto asi 300 svědků. "Máme řadu poznatků, které neustále prověřujeme," uvedla. Na otázku, zda již byla vyloučena verze, podle níž s pachateli spolupracovala posádka vozidla, odpověděla: "V této fázi vyšetřování nelze vyloučit nic." Dodala, že verzí, na nichž policie pracuje, je stále několik. V každém případě ale vyšetřovatelé podle ní neuvažují o tom, že by případ jako nevyřešený odložili. "Nechceme mít pomníček. Pracujeme intenzívně a s nadšením," prohlásila Urbanová.

Pomoci policii nemohou ani banky v případě, že by si lupiči své peníze někde uložili či je posílali na konto. Bankovky totiž nebyly označené a nikdo nemá zapsány jejich série. "Šlo o peníze, kterými lidé běžně platili v obchodech, série neznáme," řekla Urbanová.

Jediné, co je v tuto chvíli policii jasné, je průběh loupeže. Nejméně tři muži přepadli 16. září dopoledne vozidlo bezpečnostní agentury, která právě odvážela ze Citibank a dalších objektů 153 miliónů korun. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva z nich byli oblečeni v uniformách zásahové policejní jednotky, jeden byl bez masky, druhý měl přes hlavu pletenou pruhovanou kuklu. Třetí byl v civilu a na hlavě měl karnevalovou masku s gumovým obličejem. Přesto policie zveřejnila pravděpodobné portréty dvou z pachatelů. Nikdo však nedokázal odpovědět na otázku, zda se tedy muž s pletenou kuklou během přepadení odmaskoval, případně, proč tak učinil. Na místě činu stála také bílá felicie s černým nápisem POLICIE. Poslední, i když velice matnou stopou je, že jeden z pachatelů mluvil špatně česky, pravděpodobně s ruským přízvukem. To však mohl předstírat, aby policii zmátl. Na pravém spánku prý měl výraznou jizvu.

Z místa činu lupiči zmizeli kolem 09:30 i s obrněným vozem a jeho posádkou. U nádrže Jiviny peníze někdy mezi 09:40 a 10:15 naložili do tmavého vozidla VW Golf, kterým odjeli. Dodávku zanechali i s posádkou u nádrže. V okrese Beroun za obcí Nenačovice policie později golf nalezla, lupiči pravděpodobně peníze přeložili do stříbrné dodávky a golf zapálili.

autor: red
Spustit audio