Pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí prochází kompletní rekonstrukcí. Nahlédněte s námi do jeho útrob

30. červenec 2014
Zprávy

Už téměř 100 let patří mezi dominanty pražského Staroměstského náměstí. Pomník reformátora Mistra Jana Husa odhalili přesně v den 500. výročí jeho upálení. Kulaté narozeniny oslaví sousoší Ladislava Šalouna v plném lesku. Už 3 roky totiž restaurátoři pracují na jeho vyčištění a obnově. Práce teď vstupují do poslední fáze. Do útrob pomníku se spolu s restaurátory vydala reportérka Veronika Neprašová (pro představu - vysoká 182 cm).

Je tady jen opravdu velmi malý otvor. Nejsem si úplně jistá, jestli se tam vejdu.

„Nejdřív jedna noha a pak hlava,“ doporučuje mi restaurátor Andrej Šumbera, který mě pozval do svého království uvnitř Husova pomníku.

Mám šaty a boty na podpatku, ale zkusím to. "Takže noha, snad tu nezůstanu uvězněná... A už jsem i hlavou uvnitř, druhá noha a jsme tady!"

„Pozor, ať se nebouchnete do hlavy. Když se podíváte, ta socha Jana Husa samotná má 6 metrů do výšky. Tam se vejdete minimálně třikrát," směje se můj průvodce.

Celý pomník je složený asi z tří stovek plátů, které jsou zevnitř spojené velkými šrouby. Každý z nich museli restaurátoři postupně odšroubovat a poté nahradit novými ocelovými šrouby. Že je socha sešroubovaná, je pro mě docela překvapením.

Celý pomník je složený asi z tří stovek plátů, které jsou zevnitř spojené velkými šrouby

„Technologie odlévání doznala koncem 19. století změn. Pomníky se zvětšily do takhle obrovských rozměrů. Je tady kapánek vedro. Když svítí sluníčko, je běžné, že na některých částech se povrch ohřívá až na 60 stupňů. Dá se tady pracovat jenom v ranních hodinách,“ vysvětluje Andrej Šumbera, který mě předem varoval, že se tady nejenom zpotím, ale i trochu ušpiním. Zkouším to na prstě – a není to tak strašné.

„Už jsme tady uklidili. Největší binec tu byl ze začátku, protože tady byla nečistota za 100 let. Vyvezli jsme několik metráků špíny."

Posouváme se do více stísněných prostor. „Teď jsme v části směrem ke Staroměstské radnici. To je skupina porobeného národa. Tady vidíte hlavu, nos, oči," popisuje restaurátor.

Vidím i karimatku na zemi. To napovídá, jak asi rekonstrukce probíhala. „Přesně tak. Tady se dá pracovat jenom vleže.“

Kompletní rekonstrukcí prošlo i podloží pomníku skrývající se pod žulovým podstavcem. „Váha 14 tun, co má bronz, je vlastně nic. Ty kameny, to jsou stovky, ne-li tisíce, tun. Je tam velká betonová deska. Je tam systém chodeb. Dohromady to dělá asi 400 metrů čtverečních plochy,“ popisuje hlavní restaurátor pomníku Andrej Šumbera.

Práce budou pokračovat zhruba do října. Poslední úpravy pak dokončí na jaře. V den 100. narozenin pomníku si tak lidé budou moci vychutnat každý jeho propracovaný detail.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu