Populární žlutá rodina slaví výročí. Simpsonovi se na obrazovkách poprvé objevili před 30 lety

19. duben 2017
Zprávy

Jeden z nejoblíbenějších animovaných seriálů na světě oslavuje. Je to přesně 30 let, co se na obrazovkách objevil první díl krátkých skečů s kreslenou rodinou Simpsonových. Z původně dvouminutových scének se posléze stal nejdéle vysílaný americký animovaný seriál v historii.

Good Night Simpsons, tedy dobrou noc Simpsonovi, je název první miniepizody, která odstartovala už 30 let trvající fenomén. Zápletka se točí okolo uspávání dětí, které ale příběhy na dobrou noc od jejich rodičů spíš vyděsí.

Už tehdy se na obrazovce objevily hlavní postavy, tedy členové žluté čtyřprsté rodiny, které stvořil Matt Groening. Mezi nimi alkoholický otec Homer, jeho vzorná žena Marge a tři děti - zlobivý Bart, geniální Lisa a batole Maggie.

Byl to ale jen první pokus. Scénka se nevysílala samostatně, byla součástí humorného pořadu, který uváděla popová zpěvačka Tracey Ulmanová. Animace vypadá v porovnání s pozdějšími díly úsměvně, postavy mají podivné protáhlé hlavy. Koneckonců si tvůrci z rané tvorby v pozdějších dílech sami utahovali.

Seriál si v show postupně získal víc prostoru, až se v roce 1989 se osamostatnil. Tehdy se objevila i kultovní znělka, s postupem let získávala oblibu i různé speciální verze, které jsou u fanoušků populární.

Dodnes Simpsonovi nabídli už 28 sérii a jeden celovečerní film. Epizod existuje dohromady 615, včetně vánočních a halloweenských dílů. Seriál je oblíbený i v Česku. Zásluhu na tom má i vynikající dabing v podání Jiřího Lábuse, Martina Dejdara nebo nedávno zesnulé Heleny Štáchové.

Seriál si oblibu získal hlavně u dospělých kvůli humoru, který s nadsázkou poukazuje na současné světové dění. Prestiž Simpsonových pak dokazuje i to, že si v něm sami sebe zahráli i filmové a hudební hvězdy nebo světoví politici.

autor:
Spustit audio

Více z pořadu