Potápěči čistí pražské náplavky, našli nefunkční granát, trezory nebo značky

Potápěči začali čistit pražské náplavky. Pod hladinou Vltavy nacházejí vedle odpadků staré loďky, utopené mobily nebo ztracené klíče. Zároveň kontrolují stav zdiva nábřeží. Remorkér s jeřábem a týmem potápěčů začal pracovat na Rašínově nábřeží u Jiráskova mostu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další potápěč Jiří zůstává na lodi a se svým kolegou komunikuje přes speciální zařízení.

Další potápěč Jiří zůstává na lodi a se svým kolegou komunikuje přes speciální zařízení. | Foto: Filip Jandourek

Jeřábník Pavel právě nastartoval techniku na remorkéru, který stojí pod Jiráskovým mostem na Rašínově nábřeží. „Jsem kapitán, takže s tím popojíždím a jeřábuju,“ říká pan Pavel. Dnes mu ale práci ztěžuje zima a vítr. Remorkér už slouží desítky let.

Jeřáb drží síť, do které bude dávat potápěč Rudolf Liška pod vodou nalezené předměty. Nandává si ploutve a mizí pod hladinou. Další potápěč Jiří zůstává na lodi a se svým kolegou komunikuje přes speciální zařízení. „Je pro jednoho až tři potápěče, mohou spolu komunikovat najednou,“ vysvětluje.

Potápěč vytahuje velký drát, několik plechů a řetízek. Na chvíli si dává pauzu. Podle něj není pod hladinou nic vidět a orientuje se hlavně díky hmatu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potápěč vytahuje velký drát, několik plechů a řetízek. Pod vodou není nic vidět, orientuje se hlavně hmatem.

Letos už našli potápěči ve Vltavě nefunkční granát, trezory, poznávací značku nebo potopené loďky. Podle koordinátora správy pražských náplavek Jana Nejedlého se ale kontroluji i zdi nábřeží.

„Kontroluje se jejich celistvost, jestli nedošlo k vypadání kamenů a jestli spárování toho kyklopského zdiva je v pořádku tak, aby kameny držely pohromadě i nadále,“ říká Nejedlý. Odhaduje, že do plného začátku letošní sezóny budou s kontrolou z větší části hotovi. Nábřeží jsou součástí pražské památkové rezervace.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme