Potrubní pošta není přežitek. Používá se v nemocnicích pro přepravu léků

4. květen 2016

Je pro vás slovní spojení "potrubní pošta" spojené spíš s předminulým stoletím? Pak vás možná překvapí, že ji využívá většina velkých pražských nemocnic pro převážení léků. Nedávno se k nim připojila i Nemocnice Na Bulovce.

Ta využívá hned dva systémy potrubní pošty. Jeden k rychlému transportu běžných léků a druhý, unikátní, pro přepravu cytostatik proti rakovině. Potrubí je zatím ve zkušebním provozu.

To, co je potřeba přepravit, se uschová do kapsle, ta se vloží do potrubí a zvolí se její cesta. Pak už kapsle putuje na místo určení. V nemocnici Na Bulovce rychlostí 4 metry za sekundu. „Cytostatika jsou ale náchylná na otřesy, proto mají jen třetinovou rychlost a plynulý pohyb,“ říká mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Bulovka zatím potrubní poštu testuje: „Za hodinu odbaví asi čtyřicet kapslí, v ostrém provozu to bude kolem sta kapslí za hodinu,“ vysvětluje Stanislav Hes, technik potrubní pošty.

Nemocnici by systém měl ušetřit čas i peníze. Potrubní poštu používají i další pražské nemocnice, třeba Motol dopravuje potrubím vzorky krve, rentgenové snímky a další dokumenty. Denně tak přepraví tisíce zásilek.

Jan Charvát odesílá zásilku potrubní pošty

Čtěte také

autoři: jch , jku
Spustit audio

Více z pořadu