Požár haly ve Vinoři je pod kontrolou. Jeden hasič a dva policisté jsou zranění

6. prosinec 2017

U požáru větší haly firmy Ronex v Mladoboleslavské ulici v pražské Vinoři zasahovalo několik desítek jednotek hasičů. Na místě byli jak profesionální, tak dobrovolní hasiči. Požár se ještě před půlnocí podařilo dostat pod kontrolu. Dopravní podnik kvůli ohni odkláněl autobusy, policie zastavila dopravu. Při požáru byli zraněni tři lidé.

Plameny z haly šlehaly do výše několika metrů, z ohně ale navíc stoupal i hustý černý dým. „Kouř je tak hustý, že nejsou vidět plameny. Objeví se, jen když do kouře foukne vítr,“ popsala pro iROZHLAS.cz devětadvacetiletá Lucie, která bydlí nedaleko místa požáru.

U požáru zasahovalo 30 jednotek hasičů. Přijeli například ze Stalic, Kolovrat, Březiněvsi, Kolodějů i ze Středočeského kraje. Využívali osmnáct cisteren a tři žebříky. Dobrovolní hasiči pomáhali s dálkovou dopravou vody, zřízeny byly dvě čerpací stanice.

Požár se jim nakonec podařilo dostat pod kontrolu. „Byla vyhlášena lokalizace požáru. Plameny jsou pod kontrolou a probíhá dohašování. Při požáru se lehce zranil jeden hasič a dva policisté," informoval krátce po 23. hodině mluvčí pražských hasičů Martin Kavka na twitteru. Všichni tři byli převezeni do nemocnice.

Na místě zůstal větší počet jednotek ještě hodinu po půlnoci, dohašování požáru trvalo až do ranních hodin. „V dopoledních hodinách pak proběhne došetření za účasti hasičských a policejních vyšetřovatelů,“ informoval mluvčí.

Hasiči vyhlásili 4. stupeň poplachu

Z haly se zpočátku dokonce ozývaly výbuchy, protože uvnitř byly tlakové lahve. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Čtvrtý neboli zvláštní stupeň poplachu je nejvyšší možný. Podle Kavky mimo jiné opravňuje hasiče uzavřít silnici.

V areálu, kde požár dohořívá, je benzinová pumpa, kolem něj jsou obytné domy. Podle Kavky ale ani pumpa, ani domy nebyly požárem ohroženy.

Hoří přízemní zděná skladová hala velikosti asi 20 krát 40 metrů, oheň ji zasáhl v plném rozsahu. Je součástí objektu čtyř spojených hal. V hořícím objektu sídlí prodejce balících strojů a obalového materiálu Ronex.

Požár komplikoval i pražskou dopravu. Policie uzavřela ve Vinoři Mladoboleslavskou ulici. Uzavírka měří víc než kilometr, zprůjezdnění policie očekávala zhruba hodinu a půl po půlnoci.

„Policisté zasahují na Mladoboleslavské ulici v souvislosti s požárem haly. Odklání dopravu tak, aby hasiči, kteří stojí na Mladoboleslavské ulici, měli klid k zásahu. V tuto chvíli je v ulici minimální provoz,“ popsal pro server iROZHLAS.cz mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Dočasně byly také odkloněné autobusové linky 375, 376, 378 a 396. Opatření se dotklo také noční linky 953. „Doporučujeme využít linky 185 a 302 ze zastávky Vinořský hřbitov,“ stojí na webu Pražské integrované dopravy.

Kvůli vodě po hašení se na silnici vytvořila námraza. Na místo proto vyrazili silničáři, aby cestu pokryli posypem.

Podle starosty obce Františka Švarce z ODS by obyvatelé měli zůstat doma a neotevírat okna. „Udělali jsme hlášení, aby lidé zavřeli okna, nevětrali, nevycházeli z domů v blízkém okolí,“ uvedl starosta pro Radiožurnál.

„Prosíme obyvatele Vinoře, aby nevětrali a nechodili se na místo zásahu dívat. Prosíme řidiče, aby se nepokoušeli místo projet a uvolnili příjezd cisteren," požádali na twitteru pražští hasiči.

Příčina požáru zatím není známá, došetřovat se bude ve středu dopoledne. Škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů korun.

Požár v Praze - Vinoři
Požár v Praze - Vinoři
autoři: ako , kne
Spustit audio