Praha 11 bude letos hospodařit s více než 540 miliony korun

13. březen 2015
Zprávy

Praha 11 včera po několikahodinových obstrukcích schválila rozpočet na letošní rok. Počítá s příjmy přes 342 milionů a výdaji přes 540 milionů korun. Schodek skoro 200 milionů by měla městská část pokrýt prostředky ze svých zdrojů.

Zhruba po třech hodinách diskuze k rozpočtu došla koaličním zastupitelům trpělivost a jednání zastupitelstva přerušili. O rozpočtu se tak hlasovalo až navečer. Právě toho hodlá využít opozice, podle které je takový způsob projednávání rozpočtu v rozporu se zákonem o hlavním městě.

„Ta diskuze k rozpočtu byla předčasně ukončená a nebyly probrány všechny kapitoly a všechny náležitosti, které by projednány být měly, takže budeme dávat rozpor na ministerstvo vnitra s tím, že ten rozpočet nebyl řádně projednán, budeme zpochybňovat jeho platnost,“ říká opoziční zastupitel a bývalý starosta městské části Dalibor Mlejnský, nestraník za hnutí Jižní Město - náš domov.

Podle současného starosty Jiřího Štylera z Hnutí pro Prahu 11 diskuse nikam nevedly. Toho, že by magistrát nebo ministerstvo vnitra rozpočet zneplatnily, se nebojí. Podobnou situaci už prý zažil, ještě v době, kdy s Mlejnským stáli na opačných stranách.

„My jsme udělali tu samou technologii, kterou se pan Mlejnský připravuje zkusit, bylo nám magistrátem písemně sděleno, že zastupitelstvo je nad jednacím řádem, na to jsme dali stížnost ministerstvu vnitra a bylo nám sděleno, že rozhodnutí demokratického hlasování zastupitelstva je v uvozovkách svaté a konečné. Tudíž neočekávám, že by úředníci, rozhodovali o 180 stupňů jinak,“ říká.

Starosta dodává, že opozice mohla změny rozpočtu předložit dřív, ale neudělala to. Navíc jde podle něj o změny, které by rozpočet jen zatížily. Mlejnský naopak tvrdí, že jde jen o drobnosti.

„Návrhy, které jsme dávali na financování plavání pro seniory nebo financování podpory Českého svazu českých bojovníků za svobodu nebo finanční podpora projektu Atletika do škol, to jsou v rámci rozpočtu drobnosti v řádech statisíců nebo jednotek milionů. Tyto návrhy nebyly akceptovány, což znamená, že tyto projekty nebudou.“

Nejvíc peněz půjde do škol

Rozpočet je ale už schválený. Nejvíc peněz z něj půjde do školství.

„Všechny školy jsou tady koncepčně z 60. let minulého století, stavěné v 70. a 80 letech, kromě chodovské školy, kterou chceme dostavovat a modernizovat,“ dodává starosta Jiří Štyler.

Pokud vše dopadne tak, jak koalice předpokládá, bude letos Praha 11 hospodařit s poloviční částkou, než jakou schválili její zastupitelé loni. Tehdy měla městská část k dispozici přes miliardu korun.

autor: Edita Valentová
Spustit audio

Více z pořadu