Praha 7 má recept na zlepšení sousedských vztahů. Začala nabízet tzv. malé granty

8. duben 2015
Zprávy

Jste obyvatelé Prahy 7 a rádi byste pro svoje sousedy uspořádaly třeba příjemné odpoledne? Od začátku jara na to můžete získat grant. Radnice totiž začala nabízet tzv. malé granty pro obyvatele městské části. Cílem projektu je zlepšit sousedské vztahy a podpořit iniciativu samotných lidí.

„Rádi bychom tím motivovali naše občany, aby si uspořádali sousedskou slavnost nebo cokoli kolem svého domu a zapojili tak lidi ze svého okolí, lépe se poznali a oživili veřejný prostor,“ říká radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha 7 sobě.

Obyvatel městské části může grant využít téměř na jakoukoli aktivitu, která oživí sousedskou komunitu v jeho čtvrti. Mohou to být umělecké workshopy, komentované prohlídky anebo výtvarné dílny. Jedinou podmínkou je, že autor nesmí peníze utratit za hmotný majetek.

„Žadatel si z toho nesmí koupit třeba pivní pípu, to ne, ale může si koupit sazenice, hlínu, nebo může zaplatit nějakému lektorovi přednášku, může vytvořit propagační materiály a tak dále."

Každý ze zájemců může získat až deset tisíc, a to vždy na tři měsíce. Žádost můžou podat jak fyzické osoby, tak neziskové organizace. Radnice chce tímto způsobem letos rozdat 200 tisíc korun.

„Budeme sledovat, jaký je o to zájem. Peníze pak bude možné navýšit," dodává radní Třeštíková.

Čtěte také

Obyvatelům Prahy 7 se myšlenka na zlepšení sousedských vztahů vesměs líbí. Na druhou stranu ale přiznávají, že by se do projektu asi nezapojili.

„Sousedská společnost je určitě dobrá věc, ve velkém městě obzvlášť. Myslím, že v Praze se podobné věci dějí málo. Rád bych zažádal o grant, ale nevím, jestli bych toho byl schopný.“

„Je to skvělé, ale na druhou stranu nevím, co bych v tomto směru dělala.“

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu