Praha vyzkouší evakuaci cestujících z autobusu ve Strahovském tunelu

20. březen 2018

Pražský magistrát a dopravní podnik (DPP) uspořádají zkušební evakuaci cestujících z autobusu MHD ve Strahovském tunelu. Důvodem je prověřit bezpečnost provozu zamýšlené autobusové linky. Po dnešním jednání radních to novinářům řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Tunelem by v první fázi jezdil autobus číslo 126 ze Smíchova na Hradčanskou. Kdy linka vyjede, město zatím nerozhodlo. V budoucnu má být linka prodloužena až na Prahu 8.

Cvičení by se mělo uskutečnit v některé z následujících sobot, přesný termín Dolínek neřekl. "Do tunelu najede autobus s figuranty za ostrého provozu a bude fingováno něco jako zahoření motoru a oni budou za provozu evakuováni z autobusu. Než rada finálně rozhodne o té lince, musí se prověřit, že jsme schopni vyvést lidi bezpečně z tunelu," uvedl.

O zavedení spoje projíždějícího tunely městského okruhu se mluví dlouhodobě. Organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, navrhla tři varianty. Všechny počítají s intervalem deset minut ráno a 15 minut dopoledne. Autobusy by jezdily pouze od 6:00 do 20:00.

V první fázi by autobus jezdil pouze mezi pátou a šestou městskou částí. Následně bude město s Ropidem a DPP jednat o prodloužení spoje do tunelového komplexu Blanka a dále na Prahu 8. Pokud město o prodloužení linky rozhodne, podle Dolínka by se v tunelech Blanky uskutečnila stejná cvičení jako v tom Strahovském.

zdroj: ČTK
Spustit audio