Praha začíná s opravou náplavek, některé bary a restaurace letos neotevřou

5. duben 2018
Zprávy

Praha začíná s opravou vltavských náplavek. Přes léto projde revitalizací trojice z nich - Rašínovo, Hořejší a Dvořákovo nábřeží. Přestavba se týká především vnitřních nábřežních zdí a probíhat má za provozu. Návštěvníci by tak měli mít na náplavky i nadále přístup. Opravy se tak dotknou hlavně provozovatelů barů a restaurací v kobkách, kteří tak na sezonu neotevřou.

„Aktuálně se děje zasíťování Hořejšího nábřeží, tedy nábřeží na smíchovské straně Vltavy, aby následně mohlo být dokončeno volnočasové využití náplavky,“ popsal Českému rozhlasu koordinátor správy náplavek Jan Nejedlý.

Ve vnitřních prostorách nábřeží mají vzniknout kavárny, výstavní prostory či sociální zařízení, přestavba se týká celkem 12 kobek. Vedle toho Praha plánuje na náplavkách upravit osvětlení, lavičky, koše či bezpečnostní prvky. „Vše směřuje k zajištění většího komfortu a bezpečnost návštěvníků,“ pokračoval Nejedlý.

Omezení na náplavkách

Koordinátor správy náplavek současně odmítá, že by se nábřeží v hlavní sezoně uzavřely návštěvníkům. Opravy mají podle něj probíhat za provozu. Přesto musí kolemjdoucí počítat s určitými omezeními. „Nedojde k tomu, že by náplavka byla uzavřena jako celek nebo její velká část. Maximálně v sezoně dojde k tomu, že budou uzavírány malé prostory pro práce v daném místě revitalizace,“ uvedl dále s tím, že by to však nemělo mít vliv na průchodnost či průjezdnost nábřeží. „Nebude to mít vliv například ani na pořádání farmářských trhů,“ doplnil.

Revitalizace však dopadne na ty, kteří mají ve vnitřních kobkách své sezonní provozovny. Jednou z nich je bar Bajkazyl, kterému se postup pražského magistrátu nelíbí. „Nejvíce nám vadí, že jsme neměli oficiální informace, co se tedy bude dít. Dopis o definitivním uzavření sezony jsme dostali v úterý, což je dva dny po startu sezony,“ popsal redakci provozovatel podniku Martin Kontra. Pražské primátorce Adrianě Krnáčové z hnutí ANO proto Kontra poslal otevřený dopis. Na celou záležitost upozornil také na Facebooku. „Stěžujeme si hlavně na přístup města. Cítíme se více jak stánkaři a máme pocit, že jsme městu odevzdali kus kreativity. V debatě o revitalizaci se ale necítíme jako partneři,“ doplnil.

Revitalizaci pražských náplavek přitom město schválilo už loni v únoru a s opravami se tak mělo začít loni na podzim. Kvůli absenci všech potřebných povolení, jak uvedl Nejedlý, se nakonec zahájení oprav posunulo na duben. Opravy by měl stát přes 220 milionů korun.

Vizualizace náplavky
autoři: redakce , kno
Spustit audio

Více z pořadu