Praha zrušila výběrové řízení na šéfa správy hřbitovů

3. říjen 2017

Hlavní město zatím nebude mít nového ředitele Správy pražských hřbitovů (SPH). Radní zrušili výběrové řízení, aniž z uchazečů vybrali vítěze. Vyplývá to z dnešního usnesení rady. Po lednovém odvolání bývalého ředitele městské příspěvkové organizace Martina Červeného nyní SPH prozatímně vede bývalý šéf technického úseku Karel Kobliha. Červeného vedení města odvolalo na základě auditu, podle kterého měl ve vedení vážně chybovat. Nálezy auditu zpochybnil sám bývalý ředitel, řada politiků a za setrvání Červeného ve funkci vznikla i petice s téměř 700 podpisy. Nedávná interní zpráva magistrátního odboru označila audit za nevěrohodný.

Podle radními schváleného dokumentu se do výběrového řízení na nového ředitele nepřihlásili dostatečně odborně kvalifikovaní uchazeči. Radní proto využili možnosti zrušit tendr bez udání důvodu, což podle pravidel pro výběrová řízení na vedoucí funkce v příspěvkových organizacích mohou. Na pozici se přihlásili čtyři uchazeči.

SPH zůstala bez ředitele poté, co koncem ledna radní odvolali z funkce Červeného. Za jeho vední podle auditu od společnosti Ernst & Young došlo k pochybením v oblasti hospodaření s majetkem či zadávání veřejných zakázek. Červený naopak tvrdil, že za odvoláním může být jeho snaha o zpřetrhání klientelistických vazeb, které jsou s organizací spojené, a že fungování SPH naopak zlevnil a zefektivnil.

Kvůli nejasnostem kolem odvolání požádal kontrolní výbor v květnu ředitelku magistrátu, aby nechala vypracovat revizní posudek auditní zprávy. Ten se nedávno neoficiálně objevil mezi zastupiteli, i když oficiálně jej odbor kontrolní činnosti magistrátu členům výboru nepředal. Většinu nálezů auditu úředníci ve zprávě označili za chybné, neprokazatelné nebo spekulativní.

Správa pražských hřbitovů se stará o více než 200.000 hrobů na 29 hřbitovech v metropoli. Červený ve funkci mimo jiné zavedl projekt adopce významných hrobů. Zasloužil se o digitalizaci hřbitovů. Na webu je k dispozici virtuální prohlídka hřbitova na Vyšehradě. Pod jeho vedením byla vypsána architektonická soutěž na dostavbu hřbitova v Hostivaři a byl opraven Malostranský hřbitov.

zdroj: ČTK
Spustit audio