Prahou jezdí tramvaj proti AIDS

1. prosinec 2015
Zprávy

Prahou dnes projíždí tramvaj proti AIDS. Už po dvanácté ji s Českou společností AIDS pomoc vypravil Dopravní podnik hlavního města, aby při Světovém dni boje proti této nemoci podpořili prevenci a osvětu.

Tramvaj přiváží především informace, kterých je mezi lidmi pořád málo. Zájemci si v tramvaji můžou promluvit s dobrovolníky, ale i s mediky, kteří lidem připomínají, jak se vir HIV přenáší a jak naopak ne, jaký je rozdíl mezi tímto virem a samotným onemocněním AIDS a tak dále. Dobrovolníci během jízdy nabízejí kondomy a prodávají plastové červené stužky, tedy mezinárodně uznávaný symbol boje proti AIDS.

AIDS v ČR

Češi v poslední době přestali mít z této zatím nevyléčitelné choroby strach a zbytečně prý riskují. Jasným důkazem jsou mladí lidé. Téměř 80 % z nich si rizika nepřipouští, protože nemají dost informací. Kvůli tomu se domnívají, že je nemoc léčitelná, jenže současná medicína dokáže nakaženým život jen prodloužit, ne je úplně vyléčit. Sexuálním životem u nás začne žít každoročně zhruba 100 000 mladých lidí, a to znamená velké riziko šíření nákazy. Potvrzují to i poslední čísla vydaná Národní referenční laboratoří pro AIDS. Zatímco před deseti lety přibývalo 90 případů ročně, loni to bylo už 232 nakažených. Celkově je u nás přes 2 500 HIV pozitivních. Nejvíc jich žije v Praze a Středočeském kraji.

Trasa tramvaje

Tramvaj křižuje prakticky celé město. Vyrazila od holešovického výstaviště po trase linky číslo 8 na konečnou Starý Hloubětín. Odtamtud míří do Podbaby. Během odpoledne navštíví i Flóru, Hradčanskou, Strossmayerovo náměstí nebo Palmovku a jízdu skončí v 18:15 na Florenci. Kdo by tramvaj nestihl, může se vydat do informačního stánku na Václavském náměstí nebo preventisty potká večer ve vybraných hudebních klubech.

autor: Zdeněk Vesecký
Spustit audio

Více z pořadu