Prahou putuje několik tisíc lístků s oblíbenými literárními texty. Do kampaně městské knihovny s názvem Toulavé čtení se můžete zapojit i vy

5. březen 2012

Až příště pojedete tramvají, budete sedět v kavárně nebo hledat knížky ve své oblíbené knihovně, dobře se dívejte kolem sebe. Možná objevíte tajemný lístek s úryvkem básně, povídky nebo prózy, který tam kdosi zanechal. Právě to je podstata kampaně s názvem Toulavé čtení, kterou v únoru spustila Městská knihovna v Praze jako součást projektu "Praha město literární".

Asi každý má svou oblíbenou knížku, oblíbený odstavec nebo konkrétní citát. Možná je opsaný v notýsku, schovaný v peněžence nebo jen tak podtržený. O svou oblíbenou pasáž se mohou lidé díky zatoulaným kartičkám podělit i s ostatními a třeba je tím inspirovat k přečtení dobré knížky.

"Lístečky kampaně Toulavé čtení Praha město literatury putují Prahou přibližně od poloviny února. Lidé je mohou najít jednak prázdné, ty jsou třeba v pobočkách městské knihovny, v knihkupectví Franze Kafky, v centrech Czech Tourismu, a pak samozřejmě mohou někde v Praze objevit i lístky už vyplněné, to znamená od lidí, kteří byli ochotni se podělit s námi o svoji oblíbenou ukázku, třeba i o své dílo vlastní," říká vedoucí kampaně Kateřina Bajo.

knihovna

Lístků je asi třicet tisíc. Jak vypadají a jak je můžete vyplnit?

"Na jedné straně toho lístku je logo Praha město literatury a na druhé straně je potom prázdné místo, kam kdokoli může vyplnit ukázku oblíbené knížky. Napíše tam autora, napíše tam název té knížky a může ho potom umístit kamkoliv jako inspiraci pro ostatní a třeba někdo, kdo najde lístek, zatouží si knížku dočíst až do konce. Může přijít třeba do knihkupectví nebo samozřejmě do knihovny, knížku si najít a dozvědět se, jak to dopadne."

Jak už zmínila Kateřina Bajo, kampaň je součástí projektu Praha město literatury, který směřuje k tomu, aby Praha získala prestižní titul UNESCO Kreativní město literatury. Obyvatele a návštěvníky města tak mohou v parcích překvapit například Literární stezky.

"Literární stezky mohou obyvatelé Prahy najít například v pražských botanických zahradách v Troji a Na Slupi, v Riegerových sadech nebo v areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Jsou to takové sto metrů dlouhé, na chodníku nastříkané ukázky třeba z díla Karla Čapka, z milostných dopisů Františka Riegera."

Kampaň Toulavé čtení potrvá ještě několik týdnů. Kartiček zbývá zhruba polovina.

0:00
/
0:00
autor: ank
Spustit audio