Pražanům slouží další piano na ulici, zahrát si mohou v parku na Jižním Městě

V Praze se objevilo další piano na ulici. Vedle náměstí Míru, podchodu u Filosofické fakulty na Starém Městě nebo hlavního nádraží si lidé mohou zahrát i v Centrálním parku na Jižním Městě. A tamní obyvatelé nešetří chválou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hra na klavír

Hra na klavír | Foto: stock exchange

V Praze má piano v Centrálním parku pořadové číslo osm a v rámci republiky už patří do čtvrté desítky. Zásluhu na tom má předseda kulturní komise městské části za Hnutí pro Prahu 11 Jiří Dohnal.

„Někdy před půl rokem jsem chodil Jižním Městem a říkal jsem si, co by se tady dalo zlepšit, co by se dalo udělat pro lidi, a tohle mi přišlo jednoduché. Domluvili jsme se s Ondrou Kobzou ohledně projektu a kamarádi mi sehnali za velmi příjemné peníze starší pianino a opravili ho,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Piano oživí park na pražském Jižní Městě. Podívat se na něj byl reportér Zdeněk Vesecký

Piana se na ulicích prvně objevila před dvěma lety a teď jedno z nich konečně oživí i park mezi paneláky na Praze 11. Kvitovaly to desítky lidí včetně Ludmily Mocové a Blanky Pipkové.

„Jednak jsme byly zvědavé a jednak se tady konečně něco děje. Zrovna jsme říkaly, ještě než přišli, že by se tu mohlo třeba hrát, nějaká kapela, nějaké občerstvení. Je tady prostě mrtvo, pusto,“ říkají starší obyvatelky sídliště.

„Co se týče kultury a hudby, děláme tady hudbu sekačkami, motorovými kosami a dotahujeme to křovinořezy. Teď to dostane tu správnou uměleckou tečku, když se najde někdo, kdo umí třískat do tohohle nástroje,“ komentuje s úsměvem starosta městské části Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11.

„Při vytvoření tohoto projektu je vždycky potřeba najít kolem sebe lidi, kteří se budou chtít o piano starat a budou chtít nejen na něj hrát a ráno a večer ho odemykat a zamykat, ale hlavně kolem něj řešit další program. U piana se dají dělat koncerty, tančírny, sousedské slavnosti, cokoliv,“ dodává Michaela Hyčková, programová ředitelka projektu Piana na ulici.

Pokud si piano v Centrálním parku získá své příznivce, nezůstane na Praze 11 osamoceno. Další by se mohlo objevit na Chodovské tvrzi.

Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme