Pražská ODS chce vyhrát volby. Lídr kandidátky je Černochová, Klaus ml. třetí

Pražskou ODS povede pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Cílem ODS je podle ní volby v metropoli vyhrát. Na druhém místě bude předseda regionu Filip Humplík a třetí Václav Klaus mladší. Rozhodli o tom v pondělí večer delegáti sněmu pražské ODS. Strana v posledních volbách do sněmovny získala v Praze necelých 12 procent hlasů a skončila čtvrtá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražskou ODS povede do voleb poslankyně Jana Černochová

Pražskou ODS povede do voleb poslankyně Jana Černochová | Zdroj: ČTK

„Jsme připraveni udělat všechno pro to, abychom vyhráli v Praze volby do Poslanecké sněmovny. Podařilo se mi vyhrát na Praze 2, když volební průzkumy dávali ODS osm až deset procent. Získali jsme 26 procent," řekla Černochová poté, co kandidátku s ní v čele podpořilo 61 z 66 delegátů.

Kandidátku si pochvaloval i předseda ODS Petr Fiala, který se sněmu zúčastnil. „Ukazuje to, že jsme schopni vedle sebe poskládat lidi s různou zkušeností, tak jak to sluší velké politické straně s velkou ambicí," uvedl.

ODS se spojila se Soukromníky. Do voleb půjdou společně

Číst článek

Jiné strany podle něj mluví o integraci pravice, ODS to už dělá. „Důkazem je přítomnost reprezentantů Strany soukromníků na naší kandidátce," dodal Fiala. Nejvýše je za tuto stranu Ladislav Linek na 11. místě. Soukromníci mají celkem čtyři z 36 kandidátů.

Dvojka na kandidátce Humplík vede pražskou ODS od listopadu 2013, v komunálních volbách se stal zastupitelem hlavního města. Třetí místo obsadil Václav Klaus mladší, který je expertem strany v oblasti školství.

Ze čtvrtého místa bude kandidovat poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda, z pátého zastupitelka Prahy 1 a hlavního města Jaroslava Janderová, šestý další pražský poslanec ODS Marek Benda.

Úspěchy a neúspěchy ODS ve volbách

Ve sněmovních volbách do roku 2006 získávali občanští demokraté v hlavním městě pravidelně přes 30 procent, dokonce i přes 40 procent hlasů. V roce 2010 ale už ODS skončila druhá se ziskem asi 24,8 procenta za TOP 09. O tři roky později byla v Praze čtvrtá za TOP 09, hnutím ANO a ČSSD, když dostala téměř 12 procent hlasů.

Za ODS nyní zastupují ve sněmovně Prahu bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová, exprimátor Svoboda, Černochová a Benda, který se v minulých volbách dostal do sněmovny díky přednostním hlasům z desátého místa. Celkově získala ODS v posledních sněmovních volbách 7,72 procenta hlasů a 16 mandátů.

Pražskou ODS povede do voleb poslankyně Jana Černochová. Na snímku jsou (zleva) trojka na kandidátce Václav Klaus mladší, předseda ODS Petr Fiala a dvojka na kandidátce Filip Humplík | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme