Pražská zoo plánuje pět nových pavilonů. Pro pandu i tuleně

Pražskou zoologickou zahradu čeká v příštích letech výstavba nových pavilonů a příchod nových zvířat. Mezi nimi i dlouho ohlašované pandy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mei Siang - 17letá pandí medvědice z washingtonské zoo má porodit mládě nebo mláďata kdykoli od konce srpna do poloviny září

Mei Siang - 17letá pandí medvědice z washingtonské zoo má porodit mládě nebo mláďata kdykoli od konce srpna do poloviny září | Zdroj: Reuters

Panda, tuleň nebo tasmánský čert. Všechna tahle zvířata nejspíš uvidí návštěvníci v pražské zoo. Zahrada pro ně chce v příštích šesti letech vybudovat celkem pět nových pavilonů.

Jako první by se měl začít stavět takzvaný Rákosův pavilon pro exotické ptáky. Stěhovat se podle plánů chovatelů budou taky gorily. Jejich pavilon je totiž v záplavové zóně a při povodních v roce 2002 se kvůli tomu utopil sameček Pong. Vedení zahrady chce podobnému neštěstí v budoucnu předejít. Proto plánuje, že gorily přesune k výběhu žiraf, kam se voda nedostane.

Šéf pražské Zoo o transportech koní do Mongolska: Jednou to nemusí dopadnout dobře

Číst článek

Jaké zvíře zoo přestěhuje do míst, které teď obývají gorily, zatím není jasné. Ví se ale už, že v místech, kde teď jsou lední medvědi, bude za pár let nejspíš panda.

„Lední medvědi se nacházejí v zařízení, které je staré víc než osmdesát let a naprosto nevyhovující. Navíc na jižně exponovaném svahu. Chceme je přemístit do severozápadní části zahrady,“ říká ředitel zoo Miroslav Bobek.

Pokud se podaří půjčení pandy s čínskou stranou dojednat, je stěhování otázkou několika let. Kromě vyřizování výpůjčky bude taky trvat, než se lední medvědi přesunou do nového pavilonu. Všechny tyhle plány budou stát asi miliardu korun.

Eliška Kopánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme