Pražská ZOO si připomíná 45 let od příjezdu slonice Gulab

5. červen 2011

Vydejte se dnes do pražské zoologické zahrady. Ta na dnešní den připravila pro své návštěvníky speciální program. Tentokrát se ponese ve sloním duchu.

Je tomu už 45 let, kdy z dorazila z daleké Indie do pražské ZOO slonice Gulab. A právě kolem ní se bude točit dnešní speciální program. Regině to potvrdila mluvčí trojské zoologické zahrady, Jana Ptačinská Jirátová: „Je to naše nejstarší slonice a my tedy tuto významnou událost s ní oslavíme. Na ochozu pavilonu slonů si budete moci prohlédnout fotografie historické. Uvidíte, jak Gulab vypadala, když byla malá a když k nám doplula. A budete moci porovnat, jak vypadá dnes. Jak zkrátka slon za 45 let doroste.

O slavné slonice se minulý týden rozpovídal v našem vysílání i ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek: „Ona přišla, jestli se nemýlím, sedmiletá. V každém případě je jí teď ale výrazně nad 50 a blíží se věku, který bychom mohli označit jako maximální. Zkrátka Gulab už je babička a musíme jí držet palce, aby jí zdraví sloužilo. A aby tu s námi ještě alespoň několik let byla.“

Když už jsme ale u slonů, tak nesmíme zapomínat ani na ostatní. Podle Jany Ptačinské Jirátové je totiž tento rok ještě něčím významný: „Krom toho letos oslaví 35. narozeniny druhá slonice - Shanti. A shodou okolností je to 34 let od té doby, co je v pražské ZOO. A proto budeme samozřejmě i na ní vzpomínat, i o ní si budeme povídat. Proběhne speciální cvičení se slony a zároveň si otestujeme, zda člověk dokáže být tak silný jako slon. Budeme mít speciální siláky v expozici slonů, kteří budou porovnávat své síly se slonem.“

Zlatý hřeb slavnostního odpoledne plánuje pražská zoo na 14. hodinu. A od 16. hodin se potom můžete těšit na setkání s pamětníky pražské ZOO. Tedy těmi, kteří v minulosti v zoologické zahradě pracovali nebo s ní byli propojeni nějakým jiným způsobem.

0:00
/
0:00
Spustit audio