Pražské nemocnice chtějí vybudovat urgentní příjmy, ošetření zkrátí o desítky minut

Čekání v pražských nemocnicích by se mělo zkrátit o desítky minut. Zajistit to mají urgentní příjmy, které chtějí zdravotnická zařízení stavět v příštích letech. Zkušenosti můžou načerpat v areálu motolské nemocnice, kde zrekonstruovaný příjem funguje už skoro rok. A pacienti i záchranná služba si ho pochvalují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ambulance

Ambulance | Foto: Tomáš Adamec

Na urgentní příjem dospělých v pražském Motole dorazí každý den asi 60 lidí. A stále sem přijíždějí nové sanitky, ošetří se tu dvakrát víc pacientů než dřív.

„Havárie dvou aut, záchranná služba nám přivezla několik pacientů najednou. Umožnilo nám to aktivovat traumatým, několik lékařů, schopný okamžitě těm třem pomoci. Nedovedu si představit, že by se to odehrávalo na jedné ambulanci a byl tam jeden nebo dva lékaři,“ říká primář urgentního příjmu Jiří Šoupal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jsou lékaři a záchranáři spokojení s urgentním příjmem, zjišťoval redaktor Jan Charvát

Ošetření pacientů se pak zkracuje díky transportu uvnitř nemocnice. Spokojená je i záchranná služba, která pacienty odevzdá nemocnicím rychleji a může tak vozidla využít jinde. „V řádu desítek minut máme volnější kapacitu, v tu chvíli, kdy můžeme předat pacienta na jednom místě. Uvolňování sanitky z nemocnice v řádu minut je pro dispečink jednoznačně výhodou,“ dodává její ředitel Petr Kolouch.

Na urgentním příjmu by měla být vždy k dispozici volná lůžka, nemělo by se tak stávat jako v minulosti, že sanitky nebudou mít pacienty kam umístit. Právě kvůli tomu docházelo ke sporům mezi záchrannou služnou a nemocnicemi.

Pacienty z Prahy vozí sanitky nejčastěji do Všeobecné fakultní nemocnice, kde už vědí, jak bude pavilon vypadat i to, jak zjednoduší dopravu po areálu.

„Do hlavního areálu se zdravotnická záchranná služba s těmito pacienty nedostane. Budeme mít koncentrovanou péči o tyto pacienty,“ zdůrazňuje ředitelka Dana Jurásková. Osm set milionů korun bude stát příjem v Thomayerově nemocnici. A jako součást nových budov ho chystá také IKEM.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme