Pražský primátor debatoval s občany Prahy 4 o dopravní situaci na Spořilovské

24. srpen 2011

V Kulturním centru Spořilov bylo včera v podvečer rušno. Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, společně s dalšími zástupci magistrátu, se tam sešel s občany Spořilova. Tématem byla doprava v oblasti Spořilovské, na kterou si tamní obyvatelé stěžují. Podle některých pouhý přesun kamionů na Jižní spojku v nočních hodinách nepomůže.

Obyvatelé Spořilova požadují větší omezení či úplný odsun dopravy ze Spořilovské. Občané na starém Spořilově nebo Braníku se zas obávají úplného návratu kamionů na Jižní spojku. Kudy tedy hlučnou dopravu pustit? Pro pražský magistrát těžká otázka.

Návrhy Davida Boretského se sdružení Náš Braník přitom znějí jasně: "Rada by měla doporučit zřízení expertní komise na téma Pražský okruh D1-Běchovice - jeho dostavbu. Popřípadě jiné varianty - například regionální variantu, kterou prosazují občané z Běchovic. Rada by jednoznačně měla také doporučit částku pro rok 2012, popřípadě 2011. Kolik bude investováno na protihluková opatření."

Výstavba úseku 511 Pražského okruhu je ovšem v této době v nedohlednu. Reálnější už je podle starosty Prahy 4 Pavla Horálka výstavba protihlukových zábran a příprava dalších přesunů či omezení.

"Usilujeme o změnu trasování kamionů a žádáme radu hlavního města Prahy, potažmo zastupitelstvo hlavního města Prahy o to, aby zařadilo do rozpočtu peníze na předělání mostu u Kačerova tak, aby došlo aspoň k částečnému odklonu ze Spořilovské. To je první věc. Druhá je, že z rozpočtu městské části bychom rádi zrealizovali územní val u Senohrabské," dodává Horálek.

Se zmíněnou rekonstrukcí mostu u Kačerova a uvolněním dopravy tímto směrem by souhlasili i obyvatelé Spořilova. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody to ale tak jednoduché není.

"Musíme ještě dořešit technickou otázku mostu, protože se zdá, že most by nebyl schopen unést více než 27 tun a to je nedostatečné pro kamiony. To znamená, že by tam vlastně nemohly. Čili pokud nebudu mít odpovědi na tyto otázky, nelze hovořit o tom, že na to dáme peníze," říká primátor.

Jana Růžičková, zastupující obyvatele Spořilova, je sice s debatou spokojena, usilovat ale bude o další dopravní omezení: "My potřebujeme, aby byly učiněny další významnější kroky. V současnosti připravujeme petici, blokádu Spořilovské, budeme se snažit podporovat rovnoměrně rozdělení kamionové dopravy a celkově budeme usilovat, abychom životní podmínky v oblasti Spořilova dostali alespoň na nějakou slušnou úroveň, akceptovatelnou občany."

autor: ank
Spustit audio