Pražští záchranáři o prázdninách jeli ke 430 úrazům dětí

28. srpen 2017
Zprávy

Pražští záchranáři od začátku letních prázdnin vyjížděli ke 430 úrazům dětí. Informovala o tom Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy. Podobný počet výjezdů zaznamenalo zdravotnické operační středisko v minulém roce, kdy záchranáři vyjížděli ke zhruba 450 zraněným pacientům do věku 18 let.

Nejvíce úrazů dětí bylo lehčího charakteru, jakými jsou například oděrky, pohmožděniny nebo řezné ranky. Důvody k výjezdům záchranné služby byly také pády z výšky, dopravní nehody a popáleniny či opařeniny.

Rodiče by měli být v ostražití i v následujících týdnech. „Začátek školního roku je vždy období, kdy jsou děti více ohrožené zejména dopravními úrazy. Pravděpodobný důvod je ten, že hustota dopravy v Praze skokově roste, zatímco děti jsou po prázdninových aktivitách přece jen méně soustředěné," řekl tiskový mluvčí pražské záchranné služby Ondřej Franěk.

Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a České průmyslové zdravotní pojišťovny se nejvíce dětských úrazů stává v letních měsících a jejich celkový počet v Česku stoupá. Nejčastěji si děti zraní hlavu, kotník a nohu pod ním nebo zápěstí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu